Gammel mønstringsmester klar til comeback i Lemvig
Bedre sikkerhed for køernes sundhed har været med til at få Fjordlands næstformand Morten Agger tilbage i ringen ved Lemvig Marked og Dyrskue.

Morten Agger er igen tryg ved at tage sine dyr på skue. Arkivfoto: Tenna Bang
Det er ved at være nogle år siden, han sidst har trukket en ko i ringen, men når det går løs med den traditionsrige klovdag lørdag 3. juni ved Lemvig Marked og Dyrskue, er Fjordlands næstformand Morten Agger med igen.
Og det er altså ikke hr. Hvem-som-helst, der har valgt fire andenkalvskøer og et par kalve fra sin besætning på 400 årskøer til det lokale skue.
Tilbage i 2010 fik han kåret Danmarks Smukkeste Malkeko – en DRH-ko fra besætningen ved Klinkby.
- Og jeg har da også en kop, hvor der står, at jeg vandt mønstringskonkurrencen i 2000 i Ringkøbing Amt. Man føler sig efterhånden lidt gammel, når man kigger på sådan en, griner den 45-årige mælkeproducent, der senest havde dyr på skue i 2018.
- Jeg gik meget op i at udstille dyr i mine yngre dage. Jeg synes også stadig, det er sjovt, men der går snart nogle timer, når man melder sig til et dyrskue, og der er også en familie og andre ting, der skal være tid til. Og det er en travl tid lige nu, konstaterer han.
Flere køer
Morten Agger, der også er en del af dyrskueudvalget, glæder sig over, at der i år er meldt godt 40 malkekvæg til dyrskuet i Lemvig. Sidste år blev der kun trukket 17 af slagsen rundt i ringen – blandt andet fordi smitsomme kvægsygdomme satte en kæp i hjulet for tilmeldingerne.
- Jeg synes, det er et fint antal i forhold til et dyrskue af den her størrelse. Det var for lidt sidste år, konstaterer han.
En af grundene til, at landmanden fra Klinkby igen har taget sine dyr med, er at der er blevet strammet op på sundhedssikkerheden for køerne.
- Man er jo ræd for at slæbe noget sygdom med hjem fra sådan en dag. Det er en høj pris at betale. Derfor er jeg også glad for, at vi har sænket værdien for salmonella fra 35 til 10, mens vi også har forbedret forholdene på vaskepladserne, så man ikke står op og ned ad hinanden og vasker sine dyr, forklarer Morten Agger.
- Så da min dyrlæge kunne forsikre mig om, at der ikke var større risiko ved at tage til Lemvig Marked og Dyrskue end at blive hjemme, var jeg også tryg ved det, siger han.
Morten Agger tror, at mange kolleger har det på samme måde.
- Og så tror jeg bare, det er gået op for folk, at hvis man ikke selv melder dyr til, så bliver der heller ikke noget lokalt dyrskue. Da jeg stod sidste år og kiggede på de andre, tænkte jeg da også, at det var for dårligt, at jeg ikke selv havde nogen med. Derfor er det dejligt at se så fin en opbakning i år.
Masser af aktivitet
Udover en begivenhedsrig dag i ringen, ser Morten Agger frem til to festlige dage. Traditionen tro er der klovdag lørdag, mens hestene tager spotlightet om søndagen, hvor der er hovdag.
Igen i år kan man også prøve en tur i en helikopter, og lørdag er der underholdning med »den syngende fodermester« Niels Kjær Sørensen, der er kendt fra tv-programmet »Landmand søger kærlighed«.
Begge dage kan man også beundre de mange veterantraktorer, der traditionen tro tyvstarter med en fælles rundtur i Lemvigs midtby fredag ved frokosttid.
Og så har mere end 50 maskin- og produktudstillere booket plads på flyvepladsen i Rom, mens 17 foreninger i skrivende stund har meldt deres ankomst.
- Vi rammer nogenlunde samme niveau som sidste år. Det er vi godt tilfredse med, men der er altså stadig plads til flere, konstaterer næstformanden.
Så rammerne til en festlig weekend er altså på plads. Om den bliver mere festlig for Morten Aggers udvalgte køer eller om andre løber med de fornemste kåringer, tør næstformanden dog ikke spå om.
- Man håber selvfølgelig altid på nogle ærespræmier, men det er umuligt at sige på forhånd, lyder det ydmygt.