Dansk landbrug skrev historie

Året 2024 skrev dansk landbrug kulturhistorie med stor bevågenhed fra medierne.

For landbruget drejede det politiske arbejde sig meget om forhandlingerne om »Den grønne trepart«.

Første halvår var fokus rettet mod forhandlingerne, som foregik i Finansministeriet, og her var man enig om ikke at udtale sig om forløbet, før resultatet lå færdigt på bordet. Alle følte sig sat på »pinebænken« - særligt medierne.

Et grønnere Danmark

Processen lykkedes, efter mange timers arbejde i og uden for forhandlingslokalet. Den 24. juni blev der indkaldt til pressemøde, hvor alle involverede parter gav deres udlægning af den historiske aftale, Grøn trepart. Alle deltagere - L&F, DN, NNF, DI og flere ministre indgik et historisk kompromis, der beskrev vejen til følgende initiativer: arealomlægning, kvælstof – og CO2 reduktion, mere natur, skovrejsning og biodiversitet. Et grønnere Danmark!

Næste udfordring blev Folketingets vedtagelse. Denne proces varede frem til den 18. november, før et stort flertal af Folketingets partier fandt en model, de kunne støtte op om. Næste opgave er implementeringen. Inden året 2025 rinder ud, skal der være udpeget lavbundsområder til de enkelte vandoplande, hvor særlige kvælstof indsatser er nødvendige. Det er blevet muligt at oprette 14 nye kystvandråd til afklaring af den lokale indsats behov. Fire kystvandråd har arbejdet de seneste tre år og afleveret deres rapporter med forslag til »virksomme lokale indsatser« blandt andet i Odense Fjord, Vadehavsområdet, Ringkøbing Fjord og Limfjorden. Her venter man på en godkendelse fra Miljøministeriet, bliver det et – Go or no go, til de foreslåede lokale indsatser som blandt andet er flere marinevirkemidler: sand – capping, mere ålegræs og stenrev. Desuden skal udtagning af minivådområder, vådområder, lavbundsjorde, skovrejsning, naturarealer og biodiversitet op i fart.

Ved denne »Arealomlægning« vil Danmarkskortet blive ændret hen mod mere natur og mindre animalsk fødevareproduktion. Landbrugsproduktionen skal forgå på de robuste jorde og de grønne tiltag placeres på de sårbare jorde. Egentlig rationel fornuft. Den grønne trepart skal etableres lokalt i kommunerne, hvor de største indsatskrav bliver fagligt funderet, gennem analyser af vand, punktkilder, overløb, spildevands initiativer m.m. I 2035 vil Danmarkskortet være ændret mere, end nogen havde gjort sig tanker om!

Landsbyer og landdistrikter med mindre landbrug og deltidslandbrug bliver udfordret ved denne arealomlægning. Staten har foreløbig afsat 40 mia. kr. samt 10 mia. fra Novo Fonden, til opkøb af landbrugsarealer. Omkring 600.000 hektar jord skal bruges til naturrelaterede projekter. I den sammenhæng skal man være opmærksom på at alle disse ordninger, hviler på frivillige initiativer. Ordninger som den enkelte landmand kan melde ind på, hvis man på sin jord har mindre vådområder, besværlige hjørner og kroge eller på anden måde vil afhænde sin jord til naturens interesser. Kompensationen for jorden er den aktuelle handelspris i området og med bevidsthed om jordens bonitet.

God dialog

Den første overvejelse kan man drøfte med sin planteavlskonsulent, dernæst med udtagningskonsulenten. For det er gennem den gode dialog, at arealomlægningen skal blive til virkelighed.

Flere kommuner er i gang med udpegningen af kystvandområder, hvor en indsats er påkrævet. Det er Gamborg Fjord, Holckenhavn Fjord, Odense Fjord, der arbejder i Odense Fjordsamarbejdet og har været i gang i godt tre år. Området Sydfynske Øhav er under planlægning og flere områder vil komme til.

Tiden er kort, da mange vådområder skal være udpeget inden udgangen af 2025! Landbruget har rakt hånden frem og ved en positiv dialog og forståelse, vil vi indfri, den Grønne trepart.

Vandmiljøet

Vandmiljøet har også fyldt meget i vores bevidsthed. Udledning af kvælstof til følsomme fjorde og åer er en voksende problemstilling. Analyse tal fra forskellige prøveudtagningspunkter langs fjorde og åer, stikker i alle retninger. Med de nye lokale Kystvandråd og VOSèr forventer vi, at hele vandanalysearbejdet bliver langt mere valid.

Odense Fjord har bevist, at nøjagtige måltal giver den bedste viden og korrekte indsatsløsninger i det lokale vandmiljø område. Faglighed rækker længst og er holdbart.

Påvirkning udefra

Mange udefra kommende situationer påvirker det landbrugspolitiske arbejde, om vi vil det eller ej. Globalt er vi mere eller mindre afhængig af hinanden, nær eller fjern. Geopolitik, sikkerhedspolitik, fødevaresikkerhed, handelspolitik og økonomisk usikkerhed. Danmarks lille og åbne økonomi er meget påvirkelig overfor store ændringer i økonomi og handelspolitik verden over. Når politiske styre bliver ustabile, trækker de forskellige beslutningstagere sig ind omkring sig selv, beskytter egne værdier og politiske initiativer og fokusere på egen »værditilvækst«. Så er risikoen for stagnation til stede?

Opfordring om at rykke tættere sammen i bussen, har aldrig været mere aktuel. Det er tid for reflektion og eftertanke ved store beslutninger og lovbestemmelser hvis ikke »reformen« blot skal til for »reformen skyld«. Panikløsninger gavner ikke, tværtimod.

Næste år vil landbruget endnu en gang vise, at ved sammenhold, dialog og hårdt arbejde vil det lykkedes at få lovgivningen implementeret korrekt og effektivt. Som en vigtig del af arbejdet, er det gode råd til vore landmænd at involvere jeres fagkonsulenter således, at hele ejendommen bliver afdækket, inden den endelige beslutning bliver effektueret. Sammen viser vi vejen til et klima, en natur og miljø i god balance.

Med håbet om at alle medarbejdere, medlemmer og bestyrelse vil rykke tættere sammen med fokus på fremtiden, ønsker jeg alle en rigtig glædelig jul og et godt nytår. Tak for samarbejdet i det forløbne år også til vore øvrige samarbejdspartnere.

Læs også