Den bornholmske landmand Simon Holm er blandt de mælkeproducenter, der ikke mener, det er en god idé at bruge tilsætningsstoffet Bovaer i foderet til køer.
Ministeriet for grøn trepart meddelte i december, at der blandt mælkeproducenter er stor opbakning til at bruge tilsætningsstoffet Bovaer i deres foder fra årsskiftet.
Konkret er der søgt svarende til cirka 92 procent af de støtteberettigede malkekøer, har ministeriet oplyst i en pressemeddelelse.
Det er dog ikke alle mælkeproducenter, der synes, det er en god idé at bruge stoffet. En af dem er den bornholmske landmand Simon Holm fra gården Borndal ved Aarsballe.
Vil ikke have kemi i en ko
Ifølge Simon Holm bør der findes andre løsninger end at gribe til kemi, og han er frustreret over situationen, siger han til TV2 Bornholm.
- Bovaer er et kemisk produkt, som vi putter ind i koens biologiske proces for at stoppe andre biologiske processer. Det, synes jeg ikke, er rigtigt; at vi skal komme kemi ind i en ko, siger han til den regionale tv-station.
- Bovaer er et kemisk produkt, som vi putter ind i koens biologiske proces for at stoppe andre biologiske processer.
Simon Holm
Selvom han bakker op om at nedbringe landbrugets klimaaftryk, føler han, at det nationale krav sætter ham og andre landmænd i en presset situation.
Afviser mere fedt i foderet
I hans optik har beslutningstagerne for hurtigt grebet til en kemisk løsning, hvor der kunne have været andre knapper at dreje på.
I den ordning, der er skruet sammen af myndighederne, er der også givet mulighed for, at man kan øge fedtindholdet i koens foder. Men den mulighed er Simon Holm heller ikke fan af.
- Den mængde fedt, jeg skal fodre dem med, synes jeg ikke, er dyreetisk forsvarligt, siger han til TV2 Bornholm.
Netop dyrevelfærd er et andet nøglepunkt i forhold til den klimaindsats, der skal gøres i landbruget. Ifølge landbrugsaftalen må klimatiltag omkring fodring ikke medføre dyrevelfærdsmæssige forringelser.
Dyrevelfærd er vigtigt
I den forbindelse har Magnus Heunicke (S) tidligere gjort det klart, at dyrevelfærd i forbindelse med teknologiske klimatiltag vil blive sikret ved indførelse af bekendtgørelser.
En undersøgelse har vist, at klimaeffekten under danske forhold ved anvendelse af fodertilsætningsstoffet 3-NOP, som indgår i Bovaer, er fastsat til en reduktion på 27 procent af udledningerne fra malkekøers fordøjelse.
Bovaer er det eneste stof, der er blevet EU-godkendt som et klimaeffektivt stof til kvægbrug. Det bliver i dag brugt i 68 lande.