Kickoff-møde om treparten: - Det går ikke over denne gang

Hvad har landmændene af handlemuligheder for at komme i mål med den grønne trepart? Det var et overordnet emne ved Spiras’ første kickoff-møde omkring treparten. Og et af svarene til de 130 deltagere i Kolding var krystalklar: - Kom i gang med de kollektive virkemidler – eksempelvis minivådområder.

- Det går ikke over denne gang, og der er lang vej til målet mange steder. Så vores råd skal være; Snak med hinanden, læg planer og få etableret alle de minivådområder, I overhovedet kan. Og så gælder det om at se positivt på lavbundsprojekter.

Sådan lød det nærmest samstemmende fra to af Spiras’ afdelingschefer, Lars Schmidt fra miljø og Carsten Clausen Kock fra planteavl, der var blandt indlægsholderne ved et kickoff-landmandsmøde i Kolding omkring den grønne trepart, hvor ikke færre end 130 deltog.

På mødet blev der overordnet fokuseret på de handlemuligheder, som landmændene har i de lokale kystvandoplande i forhold til Den Grønne Trepart. Geografisk er der store forskelle på eksempelvis kvælstofudfordringer, hvor nogle landmænd står over for svære opgaver, mens andre rammes i mindre omfang.

Det er ikke mindst de kollektive virkemidler, som er udråbt som de nye favoritter for at nå målene i treparten. Det gælder udtagning af jorde til lavbunds- og vådområder, etablering af minivådområder samt brak og skovrejsning.

En række af Spiras’ afdelingschefer og rådgivere gennemgik på mødet nogle af de handlemuligheder, som landmændene har for at bevæge sig mod målet i forhold til den grønne trepart.

Stor kommunal rolle

På mødet indledte de to bestyrelsesmedlemmer i Spiras, Søren Laustsen og Poul Christensen, med at skitsere forløbet med forhandlingerne og vedtagelsen af den grønne trepart.

Kommunerne har ansvaret med at få udarbejdet de overordnede omlægningsplaner. Miljøchef i Kolding Kommune, Merete Valbæk, understregede, at denne opgave skal løses i år, og det kræver samarbejde og også oprustning på medarbejdersiden for at få planerne udarbejdet. Omlægningsplanerne skal være vedtaget rundt i kommunerne inden udgangen af 2025.

Kom i gang

En række af Spiras’ rådgivere gav i løbet af mødet deres bud på vigtigheden af at komme i gang med eksempelvis lavbundsjorde, skovrejsning samt ekstensivering. Landmændene blev også gjort opmærksomme på, at effekterne af de tiltag, som igangsættes, kan regnes med, allerede når ansøgningen er sendt afsted.

Endelig blev hele arbejdet med treparten også sat ind i en strategisk sammenhæng. Er det nu, at landbruget skal sælges, eller skal der ske udvikling? Og hvad med generationsskiftet? Lød nogle af spørgsmålene.

Skal kickoff-mødet sammenfattes kort, så er opfordringen: – Det er nu, der skal stemples ind. Der er ikke tid til at vente, hvis landmændene skal bevare mest mulig jord på dyrkningsfladen.

I forbindelse med spørgerunderne blev der også udtrykt bekymring omkring indholdet i treparten. Eksempelvis om det hele er ordentlig forberedt, og er det sat tid nok af.

Læs også