Klimaekspert roser mejerisektoren for klimamål

Meteorolog og klimaekspert Jesper Theilgaard kalder det for fremragende, at mejerisektoren har sat sig mål om at blive klimaneutral inden 2050. Han vil dog ikke sætte sine penge på, at det lykkes.

Steen Nørgaard Madsen, formand for Mejeriforeningen, understregede i går, hvor alvorligt mejerisektoren tager klimaudfordringen.

Mejeriprodukter skal inden 2050 være klimaneutrale.

Sådan lyder målsætningen fra den danske mejerisektor, som i øvrigt er helt ligesom den klimamålsætning, Landbrug & Fødevarer har sat for det samlede danske fødevareerhverv.

Flere eksperter har allerede kaldt målsætningen særdeles ambitiøs. Og på en klimakonference i går på Christiansborg som Mejeriforeningen havde arrangeret, var der da også ros til målsætningen fra meteorolog og klimaekspert Jesper Theilgaard.

- Jeg synes, at det her initiativ, som I har taget med at blive klimaneutrale inden 2050, det er fremragende. Jeg vil ikke sætte penge på det, men jeg vil understrege, at det er sindssygt vigtigt, at sektorer hver for sig sætter sig mål. Mærsk har sagt det, SAS har sagt det og andre har sagt at de vil være CO2-neutrale inden 2050.

- Det er en god målsætning. Held og lykke med det. Jeg vil følge det fra sidelinjen, og kommentere det, hvis det ikke lykkes, sagde Jesper Theilgaard.

Tidligere i år har det blandt andet lydt fra Aarhus-professor Jørgen E. Olesen, at bruger man de virkemidler, som Aarhus Universitet har anbefalet i sit klimakatalog – som kom i 2018, og som er testet og klar til brug – så vil man inden 2030 kunne reducere landbrugets udledning i Danmark med 18 procent. Der er med andre ord lang vej igen inden 2050.

Løses globalt, men Danmark bør gå forrest

Fra Jesper Theilgaard lød det i går, at det dog selvfølgelig er essentielt, at man på globalt plan får bremset de globale temperaturstigninger. At Danmark på globalt plan blot er en meget lille spiller, kom han også ind på.

- Vi har kæmpemæssige udfordringer globalt. Og som jeg hører den politiske diskussion i medier, så lyder det ofte »jamen, skal Danmark virkelig gå forrest, det koster alt for mange penge«. Og ja, det kan godt være, at det koster penge her og nu, men jeg er overbevist om, at hvis man finder løsninger – og de er der – så kan man ved at gå forrest skabe sig et eksporteventyr på linje med for eksempel Vestas, sagde Jesper Theilgaard.

Skal vi gøre det anderledes?

Når det specifikt kommer til mejerisektoren og landbruget, så lød det fra Jesper Theilgaard, at man bør kigge på, om man bare skal fortsætte med at gøre, som man altid har gjort.

- Vi bruger jo store arealer på at fodre de her dyr. Der bruges enorme arealer på at producere mad til at putte ind i de her dyr, så vi kan spise dem bagefter. Set udefra så er det altså lidt usmart, sagde han og forklarede, at metanudledningen, når det kommer til køerne, selvfølgelig også er en udfordring.

- Der tales meget om, at vi skal reducere vores kødforbrug. Der bliver ikke talt så meget om, at vi skal reducere vores brug af mejeriprodukter, selvom det i bund og grund er det samme, lød det fra Jesper Theilgaard.

Ifølge meteorologen bør man også blive bedre til at informere forbrugerne bedre om, hvilke produkter, der er bedst for klimaet. Han forklarede, at på globalt plan, så står landbruget for 10 procent af den samlede udledning af CO2.

- Det er meget, synes jeg. Kan vi gøre noget for at nedbringe den udledning, så vil det virkelig betyde noget, sagde han.

Vanvittigt at nedtone

Fra Jesper Theilgaard lød det også, at han i øvrigt finder det vanvittigt, at der selv den dag i dag findes folk, som prøver at nedtone klimaudfordringerne i debatten. Problemer, som verden reelt har kendt til siden 1988, fortalte han.

- Man kan spørge sig selv, hvor meget der skal til, før vi tager det til os. De seneste rapporter fra FN, både den tredje, fjerde, femte og nu er man ved at lave den sjette, siger jo med al tydelighed, godt nok i videnskabelige termer, med så stor sandsynlighed, som man næsten kan komme videnskabeligt, at det her er menneskeskabt. Alligevel er der nogle, der med den ene procents sandsynlighed stadigvæk ikke tror på det.

- Det er jo vanvittigt, sagde han.

Tager det seriøst

Steen Nørgaard Madsen, formand for Mejeriforeningen, hører dog til en af dem, der anerkender, at der er klimaudfordringer.

- Jeg vil gerne give håndslag på – endnu engang – at vi i Mejerisektoren er klar til at arbejde med de målsætninger, som der er omkring CO2-udledningen.

- Vi tager den her klimaudfordring seriøst, og ved, at vi må gøre, hvad vi kan for at løse den. Udfordringen bliver større, for i 2050 er der udsigt til, at vi bliver over 10 milliarder mennesker i verden, og de skal alle sammen have noget at spise. Så der skal produceres mere mad og det skal vi gøre på en bedre måde, hvor vi bruger færre ressourcer, sagde Steen Nørgaard Madsen.

Han fortalte, at han er klar til at lave omstillingen på en intelligent måde, så man passer på det danske landbrug, som allerede i dag er et de mest klimaeffektive.

- Det vil være rigtig dumt at nedlægge det danske landbrug, for vi er klimamæssigt dem, der gør det bedst. Den produktion ville så rykke til steder, hvor den ville være endnu mindre effektiv, sagde Steen Nørgaard Madsen.

Bag arrangementet i går, som blev afholdt på Christiansborg, stod som bekendt Mejeriforeningen, og det var andet år i træk, at foreningen afholdt en konference om bæredygtig fødevareproduktion.

Læs også