- Skotterne vil altid have en fremtid i Danmark

Priserne på avlsdyr er faldet, og kødet afsættes, trods ønske om bæredygtighed, ikke så nemt som tidligere. Formanden for Avlsforeningen for Skotsk Højlandskvæg forudser yderligere selektering af avlsdyr.

Skotsk højlandskvæg, her på meget tæt hold, vil altid have en fremtid i Danmark, mener Niels Seidenfaden. Skotsk højlandskvæg findes i mange forskellige farver og er smukke dyr i naturplejen. Her ved Tryggevælde ådal.
– I mange år troede vi, at priserne på avlsdyr, ville blive ved med at stige, og at træerne voksede ind i himlen. Det må vi og flere andre racer sande, at det gør de ikke.
Ordene kommer fra mangeårige opdrætter og udstiller, og siden 2017 igen formand for Highland Cattle, Avlsforeningen for Skotsk Højlandskvæg, Niels Seidenfaden, Barup på Stevns.
Lis og Niels Seidenfaden har i dag en større besætning, der aktuelt består af 29 handyr, deraf tre avlstyre, 38 køer, 22 kvier og et større antal kalve.
Niels Seidenfaden uddyber: – Avlsmæssigt er salget af avlsdyr ikke gået den rigtige vej, og generelt er priserne for lave. Selv holder vi fast i 10.000 -12.000 kroner for en ikælvet kvie.
Udviklingen betyder, at der i dag slagtes dyr, som tidligere fint kunne have været avlsdyr ud fra devisen, at de var langhårede, havde horn og så nogenlunde ud og papirerne var i orden.
 
Meget mere om Niels Seidenfadens tanker og dyr i kvægtema, LandbrugØst nummer 24.
 
 

Læs også