Tre gennemsigtige »drivhuse« over sengebåsene opsamler metan i stalden hos mælkeproducent Svend Hestbæk, Aalestrup.

Mælkeproducenten fra Himmerland er således den første til at teste en ny teknologi i samarbejde med Seges Innovation. Det oplyser Seges Innovation på Landbrugsinfo.

I alt 11 sengebåse i stalden har siden februar været udstyret med prototyper på såkaldte metanhuse. Det er gennemsigtige overdækninger med ventilation og udluftning, som sikrer, at man kan opsamle metan fra de steder, hvor køerne opholder sig mest i stalden.

I tidligere forsøg har husene ifølge Seges Innovation vist sig at kunne opsamle store dele af den enteriske metan, køerne udleder i løbet af en dag.

Den gode idé fungerer i praksis

Husene har som sagt været en del af staldens inventar siden februar, og køerne har taget det med ophøjet ro.

- Det har faktisk overrasket mig, hvor lidt vi har kunnet mærke det på køerne, fortæller Svend Hestbæk og fortsætter:

- Man kunne jo godt have troet, at de ville være skeptiske over for metanhusene, men det virker som om, det er fuldstændig ligegyldigt for dem. De lægger sig med hovederne i husene, som de lægger sig i de andre sengebåse.

Det er ifølge Seges Innovation en vigtig observation. Projektet handler om at finde løsninger med henblik på at rense luften for metan, som ikke går på kompromis med dyrevelfærden. Derfor er metanhusene, som tidligere har været testet på DKC i Foulum, bygget op i stalden hos Svend Hestbæk for at undersøge, om den gode idé også fungerer i praksis.

- Det er fedt at være med i processen i sådan et projekt, siger Svend Hestbæk og tilføjer:

- At høre om tankerne bag forsøgene og kunne bidrage med input fra den virkelige verden. Hvordan fungerer det her i praksis? Det ved vi jo kun, når vi prøver det i en rigtig stald.

Flere metanhuse på vej

Metanhusene, der skal stå i Svend Hestbæks stald i et år, skal give svar på, hvor effektivt løsningen vil kunne fungere i en almindelig kvægbesætning.

Ifølge konsulent Mia Stenbryggen Nielsen fra Seges Innovation viser målinger fra tidligere forsøg, at op mod en tredjedel af køernes daglige metanudledning kan opsamles, når de hviler sig.

- Vi ved, at en stor del af metanen udledes, når koen ligger og tygger drøv. Derfor er det oplagt at forsøge at opsamle metan netop dér, forklarer hun.

Metanhusene er lukket med plastlameller, som koen stikker sit hoved igennem, når den lægger sig ned. Lamellerne sørger for, at der ikke suges mere luft end højst nødvendigt fra staldrummet.

Udover metanhuse over sengebåse, skal der i Svend Hestbæks stald i den kommende tid ligeledes testes metanhuse, der bygges over foderbordet. Formålet er også her at opsamle metan i de områder, køerne opholder sig i længere tid ad gangen.

Et skridt mod fremtidens krav

Svend Hestbæk har ikke bare sagt ja til at hjælpe med forsøget på grund af nysgerrighed. Han ser det også som et skridt i retning af at forberede sig på fremtidens krav.

- Det er klart, at vi er nødt til at gøre noget, der kan hjælpe os med at sænke vores udledninger og imødekomme den nye CO₂-afgift, siger han og understreger:

- Men det er vigtigt, at vi gør dét, der giver mening. Vi kan jo ikke bare lukke hele stalden tæt for at fange metan. Så må vi sætte ind de steder, hvor det er muligt.

Han peger selv på malkestalden som et andet sted, hvor der kan være potentiale for metanopsamling i fremtiden.

Der skal stadig udvikles på metanhusene

Metanhusene er stadig i udviklingsfasen, og udover hvordan den praktiske udformning af husene ender med at være, presser et andet vigtigt spørgsmål sig på:

- Vi har endnu ikke en løsning klar til, hvad vi stiller op med metanen, når vi først har suget den ud af husene, fortæller Mia Stenbryggen Nielsen.

Hun lægger vægt på, at det er et spørgsmål om at finde den rette teknologi til enten at rense metanen bort eller bruge den til andre formål.

- Målet er i hvert fald, at metanen ikke skal slippe ud i atmosfæren, slår hun fast.

Fakta om projektet

  • Der ventileres 100 kubikmeter luft pr. ko fra metanhuset i timen
  • Der opnås metan-koncentrationer på 100-200 ppm
  • Metanhusene er del af et projekt i Seges Innovation, støttet af Mælkeafgiftsfonden, og prototyperne er opført i samarbejde mellem Ulbjerg Smede og VVS, Rotor A/S og Dan Egtved
Kvæg