Gode råd til vinterpasning i kalvestalden

Mere tørstof, mere mælk, rigeligt med vand og tørt halm er nogle af elementerne, der skal sikre kalvenes trivsel i de kolde måneder.

- Det er selvfølgelig vigtigt at have styr på sin kalvepasning hele året, men her om vinteren kræver det lidt ekstra fokus for at være på forkant og sikre god sundhed hos kalvene. Så gå derfor rutinerne igennem og få tjekket op på procedurerne, så der ikke er nogen svage led, der kan være skyld i problemer hos kalvene, skriver Skovbjerg Dyrlægeteam i sit nyhedsbrev, hvor vigtige faktorer for god vinterpasning af kalve bliver remset op.

Når temperaturen falder, stiger kalvens energibehov for at holde varmen. Behovet stiger allerede, når temperaturen når under 15 grader. Derfor er det vigtigt at øge energitildelingen for at sikre en stabil tilvækst.

- For at sikre sig, at kalvene får tilstrækkelig energi, kan man øge tørstof-procenten og/eller mælkemængden. Det er værd at være opmærksom på, at de to faktorer ikke er modsatrettede, men begge kan øges samtidig, pointerer dyrlægerne, der opfordrer til at øge på begge parametre.

- Som udgangspunkt bør kalven have minimum 1 kg tørstof pr. dag, lyder det.

Tommelfingerreglen lyder, at mælkemængden øges med en halv liter, for hver gang temperaturen falder med 10 grader.

Udover øget tørstof og mælkemængden i vinterprerioden, er hygiejne, kvalitet og håndtering af mælken noget, der skal være tjek på året rundt, så bakterier i mælken ikke udløser diarré.

40 grader ved udfodring

Et andet fokuspunkt er mælkens temperatur ved udfodring.

- For at sikre høj drikkelyst samt optimal koagulation af mælken i løben, bør mælken være 40 grader ved udfodring, for at den som minimum har en drikketemperatur på 38 grader.

Selvom det er blevet køligt, er det stadig vigtigt at huske kalvenes vand. Især hvis tørstofmængden bliver øget.

Selv let dehydrering kan svække kalvenes lokale immunforsvar, da slimhinder i næse, mund og svælg kan tørre ud. Dermed øges risikoen for lungebetændelse.

Tør halm, så kalvene kan holde varmen i vintermånederne, er endnu et must.

- Der skal på alle tidspunkter være strøet så meget halm, at man ikke kan se kalvens ben, når den ligger ned, lyder det fra dyrlægeteamet, der også nævner kalvedækkener som et middel til at give kalvene en mere konstant kropstemperatur.

Ved brug af dækken er det dog vigtigt, at man er opmærksom på, at kalven ikke kommer til at svede, hvis vejret skifter.

cc

Læs også