Ultraforarbejdede fødevarer kan udgøre en alvorlig sundhedsrisiko, advarer flere forskere. Naturlige landbrugsprodukter med minimal forarbejdning giver bedre ernæring og færre uønskede stoffer.
Af Karen Daugaard-Hansen, næstformand i Spiras
Flere forskere påpeger nu, at ultraforarbejdet mad har svært ved at opfylde de ernæringskrav, som vi normalt forventer fra gode sunde landbrugsprodukter.
Professor Anne Tjønneland berettede i DR TV Aftenshow, at en større andel ultraforarbejdede fødevarer i kosten udgør en sundhedsrisiko. I Landbrugsavisen 14. december fastslår professor Marianne Nissen Lund, »at man tager fejl, hvis man tror plantedrikke kan erstatte komælk, hvis man vil have ordentlig næring«.
Ultraforarbejdede fødevarer er det, som industrien har forarbejdet og tilsat flere ting, som vi aldrig ville gøre hjemme i vores eget køkken. Forskerne påpeger, at ultraforarbejdningen kan forringe næringsværdien og resultere i, at der dannes uønskede stoffer.
På denne baggrund anbefaler forskerne, at vi som forbrugere nøje læser indholdet i fødevaren, og hvis en vare har mere end fem ingredienser, så find et bedre alternativ! Og lad være med at købe noget, som din oldemor ikke vil kunne genkende som mad.
I Spiras kan vi kun glæde os over, at forskning nu viser, at fødevarer baseret på landbrugets råvarer og med minimal forarbejdningsgrad, nu høster forskningsmæssig anerkendelse. Samtidig får man den tanke, at der måske ikke er så meget fremtid i laboratoriefremstillet mælk og kød, som der har været forsket i.
I Spiras kan vi derfor med stolthed anbefale at købe sunde genkendelige landbrugsprodukter med høj ernæringsværdi, uanset om det er mælk, kød eller kartofler og grønt. God madkunst hjemme i køkkenet gør dig mere sund end kunstig ultraforarbejdet mad fra industrien.
Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.