bannerPos

Den tørre jord gør det nemt at få styr på markdrænet

Nu hvor tiden er til det, opfordrer Peter Poulsen, formand for Planter og Natur, Djursland Landboforening, alle landmænd til lave et grundigt eftersyn på markerne, som måske trænger til at blive drænet. Foto: Sabrina Brohus, Djursland Landboforening.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
16-08-2018 10:35
Årets tidlige høst har frigivet lidt ekstra tid til landmanden. Den skal bruges på et grundigt eftersyn af markerne, som måske trænger til at blive drænet, lyder opfordringen fra Peter Poulsen, formand for Planter og Natur, Djursland Landboforening.

Tørken har ikke ført noget godt med sig for de danske landmænd. Det skulle da lige være det faktum, at landmændene fik høstet tidligt og dermed frigivet lidt ekstra tid til eftersyn af markerne. Tørken har også efterladt jorden så knastør, at dræningsarbejdet på markerne går aldeles smertefrit. For selvom det synes absurd at tænke på markdræn lige nu, så venter vinteren og nedbøren lige om hjørnet.

- Lige nu er det tørt, og vi har ikke behov for dræn, men det får vi. Det er helt sikkert. Det er med at få drænet nu, hvor vi har tiden til det, lyder det fra Peter Poulsen, som er formand for Udvalget for Planter og Natur i Djursland Landboforening.

Kører lige i nabolaget
Peter Poulsen sidder i sin grønne traktor med dræningsploven efter. I dag kører han for en nabo, som han siger. Boje & Eriksen Landbrug skal have 2500 meter dræn pløjet ned på arealerne ved Hollandsbjerg enge.

- Alt, hvad du ser derude, kan stå under vand om vinteren, derfor er dræning nødvendigt, siger Peter Poulsen og peger udover marken.

Det er ikke første gang, at Peter Poulsen er ude med drænploven. Han har efter eget udsagt lavet godt 100 km dræn, siden han købte drænploven og tilhørende vogn til grus sammen med en anden nabo, men han arbejder kun i nabolaget. 

Helt praktisk bliver drænslangen pløjet i jorden. Proceduren skaber efterfølgende ikke mere ravage end at en tur henover med harven, gør jorden dyrkningsklar igen. Peter Poulsen har selv konstrueret den bagerste del af drænploven, hvor der kommer filtergrus oven på drænslangen. Vandet fra disse marker bliver i sidste ende drænet ud i en kanal og derefter pumpet ud i Randers fjord.

Forberedelserne
Jens Boje og Lasse Eriksen, som er indehaver af Boje & Eriksen Landbrug, havde grundigt forberedt sig, inden Peter Poulsen kom med drænploven. De havde været ude med laseren på arealerne for at se, om der overhovedet var hældning nok til, at drænrøret kunne føres ned i kanalen og vandet kunne løbe ud. Derefter gravede de for i den dybde, hvor Peter Poulsen kunne starte med sin drænplov. Slangerne havde de kørt ud på en vogn, så de også lå klar.

Arbejdet gik denne dag uden problemer, og de 2500 meter var hurtigt i jorden. Det er der en grund til. For selvom tørken har sat et uheldigt aftryk på landbruget i år, så er intet så slemt, at det ikke er godt for noget. Tørken har gjort jorden mere porøs og løs, og det er godt for jordstrukturen, forklarer Peter Poulsen. Desuden slår jorden revner, så når det regner, har vandet nemmere adgang til jorden.

- Det er er en stor fordel at lave markdræn nu, hvor det er nemt at komme til med maskinerne. Det er godt at være forberedt, selvom det lige nu er helt tørt, siger Peter Poulsen.

Majsen skal hurtigere op af jorden

Hos Landbo Limfjord har man både i år og sidste år set alt for lav fremspiringsprocent i mange majsmarker. Starthjælp via biobejdsning kan være en af nøglerne til at løse problemet, mens tommelfingerreglen om otte graders varme i jorden som startskud til majssåning også bør tages op til revision.

Danske virksomhedsgiganter går til kamp mod madspild

Flere af Danmarks førende virksomheder går nu til kamp mod madspild under aftalen Danmark mod Madspild. Det glæder fødevareminister Mogens Jensen.

Seges går online med ny haleguide

Seges Svineproduktion har udviklet en guide, som skal gøre det nemmere at producere grise med hele haler.

Arla havde 1.500 medarbejdere på kompetenceudvikling

Til årets udgave af Learning Week hos Arla deltog mindst 1.500 medarbejdere verden over hos virksomheden i oplæg om alt lige fra bæredygtighed til mindfullness. Og det var vigtigere end nogensinde, mener Helle Petersen, der er landedirektør hos Arla Danmark.

- Der mangler »manpower«

Kommunerne mangler ressourcer til at få ført vådområdeprojekter ud i livet, og systemet er for bureaukratisk, lyder det fra Søren Madsen, projektleder i Næstved Kommune, der til daglig arbejder med vådområdeprojekter.

- Vi skal have flere grise med krølle på halen

Svineproducent Joachim Clausen fra Ledbjerggaard ved Sorø har siden juli 2018 produceret grise med hele haler i forbindelse med et demonstrationsprojekt under Seges Svineproduktion. Erfaringerne er så positive, at haleklipperen forbliver på hylden her efter projektets afslutning.

Vækster med millioner: Samson sætter ny omsætningsrekord

Samson leverer grønne tal på top- og bundlinje, og bevarer optimismen for fremtiden trods et usikkert marked.

Spekulanterne satser stadig på optur til afgrødepriserne

De spekulative amerikanske kapitalfonde udbygger deres købspositioner i afgrødefutures, til trods for den igangværende høst i USA. De spekulative amerikanske kapitalfonde satser især på, at prisen for sojabønner skal op. Det forventer jeg også. Men på den korte bane må vi forvente en nedadgående priskorrektion på afgrødemarkedet.
Side 1 af 1931 (38614 artikler)Prev1234567192919301931Next