bannerPos

Den tørre jord gør det nemt at få styr på markdrænet

Nu hvor tiden er til det, opfordrer Peter Poulsen, formand for Planter og Natur, Djursland Landboforening, alle landmænd til lave et grundigt eftersyn på markerne, som måske trænger til at blive drænet. Foto: Sabrina Brohus, Djursland Landboforening.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
16-08-2018 10:35
Årets tidlige høst har frigivet lidt ekstra tid til landmanden. Den skal bruges på et grundigt eftersyn af markerne, som måske trænger til at blive drænet, lyder opfordringen fra Peter Poulsen, formand for Planter og Natur, Djursland Landboforening.

Tørken har ikke ført noget godt med sig for de danske landmænd. Det skulle da lige være det faktum, at landmændene fik høstet tidligt og dermed frigivet lidt ekstra tid til eftersyn af markerne. Tørken har også efterladt jorden så knastør, at dræningsarbejdet på markerne går aldeles smertefrit. For selvom det synes absurd at tænke på markdræn lige nu, så venter vinteren og nedbøren lige om hjørnet.

- Lige nu er det tørt, og vi har ikke behov for dræn, men det får vi. Det er helt sikkert. Det er med at få drænet nu, hvor vi har tiden til det, lyder det fra Peter Poulsen, som er formand for Udvalget for Planter og Natur i Djursland Landboforening.

Kører lige i nabolaget
Peter Poulsen sidder i sin grønne traktor med dræningsploven efter. I dag kører han for en nabo, som han siger. Boje & Eriksen Landbrug skal have 2500 meter dræn pløjet ned på arealerne ved Hollandsbjerg enge.

- Alt, hvad du ser derude, kan stå under vand om vinteren, derfor er dræning nødvendigt, siger Peter Poulsen og peger udover marken.

Det er ikke første gang, at Peter Poulsen er ude med drænploven. Han har efter eget udsagt lavet godt 100 km dræn, siden han købte drænploven og tilhørende vogn til grus sammen med en anden nabo, men han arbejder kun i nabolaget. 

Helt praktisk bliver drænslangen pløjet i jorden. Proceduren skaber efterfølgende ikke mere ravage end at en tur henover med harven, gør jorden dyrkningsklar igen. Peter Poulsen har selv konstrueret den bagerste del af drænploven, hvor der kommer filtergrus oven på drænslangen. Vandet fra disse marker bliver i sidste ende drænet ud i en kanal og derefter pumpet ud i Randers fjord.

Forberedelserne
Jens Boje og Lasse Eriksen, som er indehaver af Boje & Eriksen Landbrug, havde grundigt forberedt sig, inden Peter Poulsen kom med drænploven. De havde været ude med laseren på arealerne for at se, om der overhovedet var hældning nok til, at drænrøret kunne føres ned i kanalen og vandet kunne løbe ud. Derefter gravede de for i den dybde, hvor Peter Poulsen kunne starte med sin drænplov. Slangerne havde de kørt ud på en vogn, så de også lå klar.

Arbejdet gik denne dag uden problemer, og de 2500 meter var hurtigt i jorden. Det er der en grund til. For selvom tørken har sat et uheldigt aftryk på landbruget i år, så er intet så slemt, at det ikke er godt for noget. Tørken har gjort jorden mere porøs og løs, og det er godt for jordstrukturen, forklarer Peter Poulsen. Desuden slår jorden revner, så når det regner, har vandet nemmere adgang til jorden.

- Det er er en stor fordel at lave markdræn nu, hvor det er nemt at komme til med maskinerne. Det er godt at være forberedt, selvom det lige nu er helt tørt, siger Peter Poulsen.

Spekulanterne tror ikke på handelsaftalen

Den 15 januar underskrev USA og Kina fase 1 i en aftale om at afvikle de to landes handelskonflikt. Aftalen betyder blandt andet, at Kina skal købe flere landbrugsprodukter, især sojabønner, fra USA. Men det tvivler spekulanterne på bliver en realitet.

Coronavirus sætter råvarepriser under pres

Usikkerhed om hvordan udbruddet af Coronavirus vil påvirke den globale økonomi, sætter aktiekurser og råvarepriser under pres. Dog stiger prisen for guld, hvilket signalerer, at investorer og børshandlende er nervøse for hvad udbruddet af Coronaviruset vil bringe for fremtiden.

Frygt for corona-virus på aktiemarkederne

Frygt for Coronavirus sender aktiemarkeder i gulvet.

Danmark arbejder for så grøn landbrugsstøtte som muligt

EU’s landbrugsministre mødtes mandag til møde i Bruxelles. Fra dansk side blev der opfordret til, at EU’s grønne mål i »Green Deal« bliver udgangspunktet for landbrugspolitikken fremover.

Tips til svineproducenter med overskud

De gode tider i den danske svinesektor bør bruges til at sikre fremtiden bedst muligt. Hvordan du gør det, kan du læse mere om i en ny pjece, som Landbrug & Fødevarer har udgivet.

Få et billede af økonomien i landbruget lige nu

LandboSyd præsenterer tirsdag den 4. februar de første regnskabstal for 2019 samt aktuel prognose for 2020. Grundlaget er et solidt talmateriale fra 400 regnskaber.
Side 1 af 1754 (35075 artikler)Prev1234567175217531754Next