bannerPos

Den tørre jord gør det nemt at få styr på markdrænet

Nu hvor tiden er til det, opfordrer Peter Poulsen, formand for Planter og Natur, Djursland Landboforening, alle landmænd til lave et grundigt eftersyn på markerne, som måske trænger til at blive drænet. Foto: Sabrina Brohus, Djursland Landboforening.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
16-08-2018 10:35
Årets tidlige høst har frigivet lidt ekstra tid til landmanden. Den skal bruges på et grundigt eftersyn af markerne, som måske trænger til at blive drænet, lyder opfordringen fra Peter Poulsen, formand for Planter og Natur, Djursland Landboforening.

Tørken har ikke ført noget godt med sig for de danske landmænd. Det skulle da lige være det faktum, at landmændene fik høstet tidligt og dermed frigivet lidt ekstra tid til eftersyn af markerne. Tørken har også efterladt jorden så knastør, at dræningsarbejdet på markerne går aldeles smertefrit. For selvom det synes absurd at tænke på markdræn lige nu, så venter vinteren og nedbøren lige om hjørnet.

- Lige nu er det tørt, og vi har ikke behov for dræn, men det får vi. Det er helt sikkert. Det er med at få drænet nu, hvor vi har tiden til det, lyder det fra Peter Poulsen, som er formand for Udvalget for Planter og Natur i Djursland Landboforening.

Kører lige i nabolaget
Peter Poulsen sidder i sin grønne traktor med dræningsploven efter. I dag kører han for en nabo, som han siger. Boje & Eriksen Landbrug skal have 2500 meter dræn pløjet ned på arealerne ved Hollandsbjerg enge.

- Alt, hvad du ser derude, kan stå under vand om vinteren, derfor er dræning nødvendigt, siger Peter Poulsen og peger udover marken.

Det er ikke første gang, at Peter Poulsen er ude med drænploven. Han har efter eget udsagt lavet godt 100 km dræn, siden han købte drænploven og tilhørende vogn til grus sammen med en anden nabo, men han arbejder kun i nabolaget. 

Helt praktisk bliver drænslangen pløjet i jorden. Proceduren skaber efterfølgende ikke mere ravage end at en tur henover med harven, gør jorden dyrkningsklar igen. Peter Poulsen har selv konstrueret den bagerste del af drænploven, hvor der kommer filtergrus oven på drænslangen. Vandet fra disse marker bliver i sidste ende drænet ud i en kanal og derefter pumpet ud i Randers fjord.

Forberedelserne
Jens Boje og Lasse Eriksen, som er indehaver af Boje & Eriksen Landbrug, havde grundigt forberedt sig, inden Peter Poulsen kom med drænploven. De havde været ude med laseren på arealerne for at se, om der overhovedet var hældning nok til, at drænrøret kunne føres ned i kanalen og vandet kunne løbe ud. Derefter gravede de for i den dybde, hvor Peter Poulsen kunne starte med sin drænplov. Slangerne havde de kørt ud på en vogn, så de også lå klar.

Arbejdet gik denne dag uden problemer, og de 2500 meter var hurtigt i jorden. Det er der en grund til. For selvom tørken har sat et uheldigt aftryk på landbruget i år, så er intet så slemt, at det ikke er godt for noget. Tørken har gjort jorden mere porøs og løs, og det er godt for jordstrukturen, forklarer Peter Poulsen. Desuden slår jorden revner, så når det regner, har vandet nemmere adgang til jorden.

- Det er er en stor fordel at lave markdræn nu, hvor det er nemt at komme til med maskinerne. Det er godt at være forberedt, selvom det lige nu er helt tørt, siger Peter Poulsen.

Nyt værktøj sikrer hurtig og effektiv rengøring af rullende mælkeautomat til kalve

En stor del af Calvex’ kunder gør et godt stykke arbejde omkring den daglige rengøring af deres Mælketaxa. Men der er også plads til forbedringer, lyder det fra firmaet, som nu gør rengøringen endnu nemmere i hverdagen.

Plus 15 procent efterafgrøder ødelægger mere, end det gavner

Foreningen for reduceret jordbearbejdning i Danmark har i årevis argumenteret for, at der er brug for langt større frihed til at sammensætte gode, effektive blandinger med indhold af bælgplanter – uden at blive hørt. Det fremmer ikke forståelsen for efterafgrøderne, siger formanden for FRDK’s fagudvalg.

Vi vil behandles ordentligt!

Efterafgrøderne forværrer klimakrisen – bak op om »Oprør fra landet«, anbefaler en af initiativtagerne, Peter Kiær.

Økologien fænger: - Sjovt med det gamle håndværk

Det gamle håndværk har været sjovt at vende tilbage til. Og ny teknologi lokker, siger Ulrik Olsen.

Økologitilskud og handelsstrategi reddede bundlinjen

Hvis Agrovest var fortsat med konventionel drift, havde økonomien været dårligere i både 2018 og 2019.

Økologisk omlægning var det bedste valg for bundlinjen

En driftsleders jobskifte gav anstødet til, at Agrovest droppede konventionelt landbrug. Omlægningen er gået godt, fortæller medejer af det økologiske planteavlsselskab, Ulrik Olsen.

Bøden for en udgået dunk i kemirummet er 8.000 kroner

Brug tid her i vinter på at gennemgå kemirum og kemilager. - Det kan være den bedste timeløn, du kan sikre dig, i forhold til risikoen for, at der i tilfælde af en kontrol bliver fundet ulovligt kemi, påpeger Agrovi.

Veterinær julesang møder kritik i landbruget

- Det er dårlig stil, lyder det fra Per Bardrum, direktør hos Danske Svineproducenter, om en julesang fra statslige veterinærfolk, der sang om skærpet kontrol og om at give transportører med logbogsændringer »det glatte lag«. Humor og satire er okay til en julefrokost, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

DLG-messe med klima og vækst på dagsordenen

Ringsted Sport Center danner i begyndelsen af januar rammen om DLG VækstForum, der blandt andet har fokus på klima og bæredygtighed.

Skån klima og natur for politisk aktivisme

Skån klima og natur for politisk aktivisme
Side 1 af 1723 (34459 artikler)Prev1234567172117221723Next