Det har taget lang tid, men nu bliver de første minkfarme revet ned. Det glæder de to V-ministre, fødevareminister Jacob Jensen og transportminister Thomas Danielsen.
Det er år siden, at det blev politisk vedtaget at give minkavlere erstatning mod at nedlægge deres minkfarme. Og det er i disse dage tre år siden, at Mette Frederiksen meddelte, at alle mink i Danmark skulle slås ned, og siden fulgte som bekendt et politisk og juridisk slagsmål på området.
Men nu kan bulldozere og andet maskineri rykke ind på de første ti farme, der skal rives ned, efter at deres erstatningssager ved Minksekretariatet er blevet afgjort.
Og det glæder transportminister og tidligere minkordfører hos Venstre, Thomas Danielsen, samt fødevareminister Jacob Jensen.
- Vi har lyttet til avlerne og sikret langt klogere rammer for nedrivning af minkfarme, end hvad der oprindeligt var lagt op til. Derfor arbejdes der eksempelvis på at sikre en hurtig og mere effektiv nedrivningsproces ved, at delvis nedrivning af bygninger, m.v., på minkfarme kan undlades i visse tilfælde, ligesom at minkavlerne selv kan blive involveret i nedrivningsopgaven, skriver de to ministre i en fælles udtalelse og fortsætter:
- Det er kun rimeligt, at minkavlerne og deres familier nu kan se frem til et værdigt punktum på et uværdigt forløb, der har haft store menneskelige konsekvenser for de berørte familier.
Mange vil have revet ned
Det bliver en betydelig opgave for de selskaber, der skal rive farmene ned. Bygningsstyrelsen oplyser til TV Midt-Vest, at 220 avlere indtil videre har bedt om at få deres farme revet ned, og at man samtidig har modtaget 1.277 ansøgninger om erstatning.
En af de tidligere avlere, der har fået besøg af et nedbrydningsfirma, er Jørgen Brogård, der bor i Naur nord for Holstebro. Han glæder sig til at komme af med de tomme minkhaller.
- Arbejdet lå i minkene. Det var ikke så meget selve hallerne, der betød noget. De har været træls at gå og kigge på, for de bliver jo ikke pænere med tiden. Nu er jeg en af de første, der kommer i gang, så det må da være rigtig træls for dem, der skal vente længere tid, siger Jørgen Brogård til TV Midt-Vest.
Halvdelen er udbetalt
Indtil videre er der blevet udbetalt endelig erstatning til 40 minkavlere, mens der 431 gange er blevet udbetalt forhøjet forskud på den endelige nedlukning.
Alt i alt er der pr. dags dato blevet udbetalt 9.128.145.457 kroner, altså 9,1 milliarder. Det svarer til knapt det halve af den erstatning, der i sin tid blev truffet en politisk beslutning om at tildele.
- Vi har lyttet til avlerne og sikret langt klogere rammer for nedrivning af minkfarme, end hvad der oprindeligt var lagt op til
Jacob Jensen (V), fødevareminister, og Thomas Danielsen (V), transportminister