Nu igangsættes multifunktionel jordfordeling i Nørreådalen ved Ørum

Landbrugsstyrelsen har givet endelig samtykke til en multifunktionel jordfordeling i Nørreådalen ved Ørum og Kvorning, mellem Viborg og Randers. Med afgørelsen om det endelige samtykke har styrelsen vurderet projektet og talt med lodsejere, for at undersøge projektets gennemførlighed. Styrelsens jordfordelingsplanlæggere har derfor nu mulighed for at starte op på jordfordelingen.

Nu kan et multifunktionelt jordfordelingsprojekt mellem Viborg og Randers starte op. Det sker efter Landbrugsstyrelsen har givet samtykke til en multifunktionel jordfordeling i Nørreådalen ved Ørum og Kvorning.

Målet er gennem frivillige aftaler at skabe bedre vilkår for naturen og miljøet samt at tilbyde landmændene andre landbrugsarealer, der ligger tæt på gården og som er passende for den enkelte lodsejers bedrift. Det forventes, at der vil deltage omkring 80 lodsejere i jordfordelingen og at der samlet kan omfordeles cirka 700 hektar. Landbrugsstyrelsen har tidligere givet et betinget samtykke til projektet, der var betinget af den nu gennemførte forundersøgelse.

- Lodsejerne spiller en helt central rolle i det her puslespil og vores jordplanlæggere ser frem til at komme i gang med forhandlingerne med lodsejerne, så vi kan hjælpe til at muliggøre realiseringen af projektet, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Frank Josephsen Kargo.

Det er Naturstyrelsen, der står for projektet i samarbejde med Viborg Kommune. Formålet med projektet i Nørreådalen er blandt andet at beskytte sjælden natur, beskytte grundvandet, reducere klimabelastningen fra dyrkning af lavbundsarealer og etablere stier til glæde for friluftsfolket.

- Dette projekt passer som fod i hose med det store LIFE-Natureman-projekt, som Viborg kommune og Naturstyrelsen allerede arbejder med, og jeg er derfor helt sikker på, at det vil bidrage til store samlede gevinster for både natur og landbrug i området, siger skovrider i Naturstyrelsen Bendt Egede Andersen.

I Viborg Kommune er projektet en direkte udløber af et intenst arbejde med at lave en landskabsstrategi for Nørreådalen. Gennem blandt andet interviews har jordejere og landmænd vist stor interesse for at være med i en jordfordeling.

- Jordfordeling kan netop bruges som redskab til at komme af med de våde enge ved Nørreåen, som ikke kan dyrkes. Samtidig kan andre få mulighed for at købe arealerne til naturpleje. Det samme gælder på landbrugsarealer, der ligger hvor grundvandet dannes. Her kan der komme restriktioner i forhold til landbrug, og derfor kan en mulighed for at afhænde arealet og få erstatningsjord være ønskeligt, siger Jørgen Jørgensen, afdelingsleder i Natur og Vand.

teba

Læs også