Mens importen af økologiske varer faldt i 2023, steg eksporten takket være især en stigende efterspørgsel på danske plantedrikke og kornprodukter i udlandet. Det løfter eksporten op på det højeste niveau nogensinde.
Danmarks økologieksport sætter med 3,5 milliarder kroner ny rekord, på trods af inflation og højere fødevarepriser. Det er 121 millioner kroner mere end året før, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
- Det er en rigtig god nyhed, siger Mette Jasper Gammicchia, afdelingschef for Marked & Ernæring i Landbrug & Fødevarer, og fortsætter:
- Ligesom i Danmark har forbrugere i andre lande også fravalgt eller købt mindre økologi, da deres rådighedsbeløb til fødevarer generelt har været mindre i 2023. Derudover har flere forbrugere handlet mere i discountbutikker, hvor det økologiske udvalg er mindre. Dette har blandt andet gjort sig gældende i Tyskland, som er Danmarks vigtigste eksportmarked for økologi. Derfor er det meget glædeligt, at økologieksporten sætter ny rekord.
Stort salg af mejerivarer
Især eksporten af økologiske plantedrikke og kornprodukter har oplevet vækst. Eksporten af plantedrikke steg med hele 39 procent fra 254 millioner kroner i 2022 til 353 millioner kroner i 2023.
Korn og kornvarer er også populære eksportvarer og steg ligeledes med 39 procent til en værdi af 216 millioner kroner.
Den største varegruppe til eksport, Mejeriprodukter og æg, forbliver den største varegruppe inden for dansk eksport af økologiske varer. Denne kategori har fastholdt en eksportværdi på 1,0 milliard kroner fra 2022 til 2023, og særligt mælkepulver er efterspurgt i Asien.Værdien af ægeksporten udgør 43 millioner kroner.
Økologisk kød blev der eksporteret for 550 millioner kroner af. Det er et fald på 57 millioner kroner.
Foruden mejeri og kød er der i 2023 eksporteret frugt og grøntsager for 473 millioner kroner.
Salget af økologi stiger markant
L&F: Det lysner i 2024
De vigtigste eksportmarkeder var, udover Tyskland, Sverige og Holland, fjernmarkeder som Kina og USA. Til det største marked, Tyskland, blev der eksporteret økologi for 1,7 milliarder kroner, eller næsten halvdelen af den samlede eksport.
I 2024 har eksporten af økologiske varer været udfordret, men det lysner.
- I takt med at inflationen er faldet, har vi, særligt på det vigtige tyske marked, set stigninger i økologisalget igen, hvilket også har gjort det lettere at være eksportør af blandt andet grisekød og mejeriprodukter til Tyskland, selvom der fortsat er stort fokus på pris. Vi forventer derfor igen en stigning i eksporten i 2024, siger Mette Jasper Gammicchia.
Fakta
- Import af økologiske varer: Faldt med 4 procent fra 5,2 milliarder kroner i 2022 til 5,0 milliarder kroner i 2023
- Eksport af økologiske varer: Steg med 4 procent fra 3,4 milliarder kroner til 3,5 milliarder kroner i samme periode
- Største fald: Foderstoffer (-13%), drikkevarer (-27%) og sukker/honning (-33%)
- Vigtigste eksportvare: Mejeriprodukter, værdi 1,0 milliarder kroner
Kilde: Danmarks Statistik
Eksportfremstød
Landbrug & Fødevarer har på eksportfremstød i blandt andet England, Tyskland og Frankrig mærket, at der er stor interesse for de danske økologivarer, og vil nu også lave et fremstød for økologiske varer i USA.
- Det er første gang, at vi i 2025 laver et fremstød for økologiske varer i USA, som vi har store forventninger til, siger Mette Jasper Gammicchia, og tilføjer:
- Derudover har Landbrug & Fødevarer også et særligt fokus på at udvikle eksporten af økologiske plantebaserede fødevarer. Vi ser et stort potentiale på både det tyske og britiske marked, hvor plantebaserede fødevarer har en betydeligt højere markedsandel end i Danmark.
Fylder i statistikken
Øko-eksportens andel af Danmarks samlede eksport er uændret på 2,2 procent. På hjemmemarkedet var 12 procent af detailsalget af fødevarer i 2023 økologisk.