Mejnerts-brandet med en gren på Lammefjorden
Familien Mejnertsen købte for snart to år siden Strandly for at udbygge koncepten fra muld til mund på Lammefjorden i Nordvestsjælland.

Niels Mejnertsen og hustruen Anne sammen med parrets fire børn, hvoraf sønnerne Kasper (til venstre) og Peter (til højre), der er uddannet henholdsvis agrarøkonom og markedsføringsøkonom, er med i virksomheden, mens døtrene Rie og Signe er fysioterapeut og studerende. Foto: Ulrik Larsen
- Vi er kommet til Lammefjorden for at producere grøntsager og andre salgsafgrøder, der kan indgå i vores koncept fra muld til mund. Vi har et brand, vi tror på, så selvfølgelig holder vi fast i, at jorden skal dyrkes økologisk.
Sådan siger Niels Mejnertsen, som sammen med sin familie står bag brandet Mejnerts, bygget op om et økologisk mølleri på hovedejendommen i Viskinge mellem Svebølle og Kalundborg i Nordvestsjælland.
I marts 2017 gjorde de deres entré på Lammefjorden, da de købte Strandly af Karsten Andersen, som nu er førstemand på den gren af virksomheden.
Udspringer af generationsskifte
At Mejnerts-brandet har fået en gren på Lammefjorden, hænger sammen med familiens overvejelser omkring generationsskifte. Anne og Niels Mejnertsen har fire børn, hvoraf sønnerne Peter og Kasper, der er uddannet henholdsvis markedsføringsøkonom og agrarøkonom, er med i virksomheden, mens døtrene Rie og Signe er fysioterapeut og studerende.
- Efter flere års planlægning gennem vores gårdråd øvede vi os på at arbejde sammen ved at opdele ledelsesansvaret i vores driftsgrene.
Kasper overtog ansvar for landbruget, Peter for møllen, mens jeg kunne fortsætte med at købe og afsætte økologisk brødkorn, fortæller Niels Mejnertsen.
Familien Mejnertsen ønskede også at kigge andre veje og udbygge koncepten fra muld til mund. Her kom grøntsager helt naturligt, og i takt med at muligheden for at overtage Strandly af Karsten Andersen blev en realitet, kom Mejnerts godt i gang med en ejendom på Lammefjorden.
En økologisk udfordring
I alt beskæftiger Mejnerts omkring 20 mand, heraf tre fuldtids på Strandly, der blandt andet omfatter 4.000 kvadratmeter kølehus og faciliteter til at sortere og vaske grøntsager. Af de 1.400 hektar, som Mejnerts driver, ligger godt 300 på Lammefjorden. Her er der i 2018 blevet dyrket korn, kartofler og gulerødder.
Til marts er det to år siden, at Strandly blev købt. Og da loven kræver to års omlægning, betyder det, at afgrøderne i 2019 må betegnes økologiske. Under omlægningen har Lammefjorden vist sig at være en økologisk udfordring – grundet en stor pulje af ukrudtsfrø i jorden.
- Her er et stort ukrudts- og sygdomstryk på grund af intensiv dyrkning af grøntsager. Vi bruger radrenser og ukrudtsbrænder til ukrudtsbekæmpelse, og for at eliminere sygdomme har vi på Lammefjorden et syvmarksskifte, hvor vi dyrker korn, bælgsæd og grøntsager, forklarer Kasper Mejnertsen og oplyser videre:
- Vi arbejder med tre forskellige sædskifter alt efter, om vi er på fjorden, på sandjord eller på lerjord. Vi kommer fra en egn, der jo nærmest er et stenbrud, til stenfri jord her på fjorden. Alligevel er det kommet bag på os, hvor varieret jorden er ude på fjorden.
Læs mere i LandbrugØst i uge 3, der udkommer tirsdag den 15. januar, men allerede fra lørdag den 12. januar kan ses på landbrugoest.dk.