Landdistrikterne: Regeringens udspil til mere sol- og vindenergi vil affolke områder

Et udspil fra regeringen til at skabe mere sol- og vindenergi møder kritik fra formanden for Landdistrikternes Fællesråd, der er nervøs for den lokale opbakning til projekterne.

Regeringen præsenterede mandag et grønt udspil, som blandt andet vil give naboer til vindmøller og solcelleparker 5.000 kroner ekstra i årlig kompensation. Men det er ikke nok, hvis man vil fremme den lokale opbakning til energiprojekter, mener Landdistrikternes Fællesråd.

- Jeg er reelt bekymret for, om regeringen overhovedet forstår konsekvenserne for boligejere i landdistrikterne

Steffen Damsgaard, formand, Landdistrikternes Fællesråd

- Regeringen har øget nabokompensationen og de vil sikre lokalsamfundene lidt flere ressourcer end i dag, men det er stadig på et alt for lavt niveau til at sikre lokal opbakning. Jeg er reelt bekymret for, om regeringen overhovedet forstår konsekvenserne for boligejere i landdistrikterne, hvis man tror 5.000 kroner ekstra skattefrit vil gøre det mere attraktivt at bo tæt på store vindmøller eller solcelleparker. Det er for uambitiøst, siger han.

Landdistrikternes Fællesråd anbefaler i stedet en kompensationsmodel, hvor 15 procent af energianlæggenes årlige produktionsværdi fordeles mellem naboer, lokalsamfund og kommune.

Vil tilbyde omplacering af bolig

Steffen Damsgaard vurderer, at konsekvensen af regeringens udspil bliver affolkning af områder tæt på solcelleparker og vindmøller. Han foreslår derfor følgende:

- Hver gang der bliver opsat vindmøller eller solcelleparker, skal man kunne placere en byggeret et andet sted i det lokalsamfund, hvor den pågældende bolig forsvinder. Dermed sikrer man, at landsbyerne ikke skrumper, og de kan fastholde deres befolkningsgrundlag.

Landdistrikternes Fællesråds egne anbefalinger til, hvordan den vedvarende energi firdobles, kan findes på organisationens hjemmeside.

Fakta om regeringens udspil

  • Regeringen har udpeget 32 mulige steder til produktion af strøm fra vindmøller og solceller – fordelt på 19 kommuner i Jylland og på Sjælland
  • De 32 steder er alle foreslået af kommunerne selv eller af energifirmaer
  • Planen er en del af Danmarks ambition om at firdoble produktionen af grøn strøm fra land inden 2030

Læs også