Det er meget svært for borgerne – og formentlig også landmænd – at forstå, hvordan aktivstoffer, der danner stoffer til fare for grundvand, kan være forbudt i landbruget, men tilladt i andre produkter som maling og træbeskyttelse, lyder det fra Ida Auken, miljøordfører hos De Radikale.
Når det kommer til beskyttelse af grundvandet mod nedbrydningsprodukter fra biocider, som populært sagt er svampemidler der bruges i for eksempel maling og træbeskyttelse og altså ikke stammer fra landbruget, så er beskyttelsen i dag slet ikke god nok.
Sådan lød det flere gange torsdag fra Ida Auken, miljøordfører for De Radikale under et åbent samråd med miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V). Samrådet var ministeren blevet indkaldt til efter de seneste fund af nedbrydningsstoffet DMS i vandboringer. DMS er primært et nedbrydningsprodukt fra et biocid brugt i træbeskyttelse og maling. En mindre del af DMS-fundene kan dog også stamme fra pesticider fra bær- og frugtproduktion. I 2007 blev de pesticider forbudt i Danmark.
Når det kommer til produkter med de biocider, som DMS stammer fra, så har man i dag Danmarks Farve- og Limindustri samt Dansk Erhvervs ord for, at produkterne ikke længere bruges i Danmark. Noget forbud er der dog ikke.
Fra Ida Auken lød det, at det for hende er meget svært at forstå, at når der findes pesticider i landbruget, som bliver forbudt, da de har nedbrydningsprodukter, som trænger ned i grundvandet, hvorfor ser man så ikke samtidig på de biocider, som danner de samme nedbrydningsprodukter?
- Hvordan kan det være tilladt der, hvis det er forbudt i landbruget? Det tror jeg også, er svært for landmændene at forstå.
- Jeg mener, at vi har en kæmpe opgave nu. Vi må over til ministeren hurtigst muligt for at tage fat på det her, sagde Ida Auken, der mener, at det på biocid-området lidt er som »Det Vilde Vesten«.
- Nu har vi fået skrappere regler for pesticider i Danmark. Vi skal da også have skrappere regler for biocider. Vi skal holde de stoffer uden for vores grundvand uanset, hvor de kommer fra
- Biociderne er jo tydeligvis ikke reguleret lige så stramt som pesticiderne, og det er et kæmpe problem, sagde Ida Auken, der fortalte, at ministeren på ingen måde under samrådet havde formået at mindske hendes bekymring på området. Tværtimod.
Er i dialog med EU-Kommissionen
Fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) lød det, at han bestemt heller ikke mener, at restriktionerne og kontrollen omkring biocider er på niveau med kontrollen af pesticider.
- Vi er i gang med vurdering af samtlige biocider under biocidforordningen. Herunder vurderer man også risikoen for grundvand. Kontrollen af pesticider har dog været bedre end på biocider. Så det er noget, som vi skal gøre noget ved.
Skal man forbyde den maling og træbeskyttelse, som indeholder de biocider, som danner DMS, så skal det dog gøres på EU-plan, forklarede ministeren. Han fortalte, at det arbejder Danmark lige nu på i dialog med EU-Kommissionen. Han sagde dog i samme ombæring, at selvom der ikke er noget forbud, så bliver der i hele EU lige nu slet ikke fremstillet produkter med biocider, som danner DMS.
Han fortalte samtidig, at det heller ikke er så simpelt at forbyde de biocider i for eksempel maling, som indeholder samme aktivstoffer fra pesticider, der bliver forbudt i landbruget.
- Helt så enkelt er sammenhængen ikke altid. Det er ikke altid sådan, at et aktivstof i et biocid vil være skadeligt på samme måde som det samme aktivstof i et pesticid. Det afhænger jo også af anvendelsen. Selvfølgelig trækker vi på erfaringen fra pesticider, men man kan ikke – er jeg blevet belært om af mennesker, der ved mere om det her end jeg – lave sådan en 1:1-sammenligning, sagde Jakob Ellemann-Jensen.
I sidste måned præsenterede GEUS tal fra en boringskontrol, som viser fund af DMS i 30,7 procent af de undersøgte indtag. Og i 8,2 procent af boringerne var fundene over den såkaldte kravværdi på 0,1 mikrogram pr. liter.
Styrelsen for Patientsikkerhed har vurderet, at fundene af DMS ikke udgør en sundhedsrisiko for borgerne.