Solceller kan give ekstra indtægter

Solceller fyldte en stor del, da Sesvanderhave holdt julemøde for sukkerroedyrkere.

Mere end 120 sukkerroedyrkere var samlet, da Sesvanderhave holdt sit traditionelle julemøde i Restaurant Bangs Have i Maribo på Lolland, hvor roefirmaets danske ekspert, Henrik Møller, præsenterede et alsidigt program, der langt fra kun handlede om roer.

Mange sukkerroedyrkere har nemlig mulighed for at supplere indtægterne gennem blandt andet solceller, og dét orienterede Michael Vater fra Better Energy A/S de fremmødte om. Han kom i den forbindelse også ind på de udfordringer, der kan være omkring lokalplaner og nettilslutningen.

Sidstnævnte er blandt andet et stort problem på Lolland, men Michael Vater forsikrede også, at der arbejdes på at løse disse udfordringer, så det ikke hæmmer den grønne udvikling for meget.

Overbelastet net

Michael Vater viste i den forbindelse et danmarkskort, hvor han forklarede, at på Lolland er mange af de netforbindelser, der findes, allerede brugt. Faktisk påpegede han, at de faktisk er overbelastet.

Netslutningen er dog ofte langt fra den eneste udfordring.

- Det er ikke superpopulært alle steder, og det er heller ikke alle steder, at det kan lade sig gøre, fordi vi i Danmark har utrolig mange bindinger. Det kan være fredninger eller også bare kommuner, som ikke er så begejstrede for disse solcelleparker, oplyste han.

- Vi er på ingen måde på jagt efter den bedste landbrugsjord, men bygger solcellerne på den ringeste jord

Michael Vater, Better Energy A/S

Naboer kan ind imellem også stille sig på bagbenene, men problemerne kan ofte løses, og der findes endvidere også flere former for kompensation.

Et par klare fordele

For de landmænd, der vil og kan få lov, ligger der dog en nem, ekstra indtægt, når først solcelleparken er etableret. Michael Vater understregede i den sammenhæng, at solcellerne ikke stiller de store krav til jorden.

- Vi er på ingen måde på jagt efter den bedste landbrugsjord, men bygger solcellerne på den ringeste jord. Den jord, I landmænd helst vil af med.

- Med en solcellepark kan man få højere indtægter på den magre jord, og bankerne er sikre på en indkomst, påpegede han og tilføjede, at det også er målet at skabe landbrugsaktivitet i parkerne.

- Der har været forskellige idéer, og det har vist sig, at det fungerer godt med får i solcelleparkerne, og det kan man opleve i mange af parkerne i Jylland.

Michael Vater opfordrede naturligvis de fremmødte til at overveje at få etableret en solcellepark og fastslog, at der på Sydhavsøerne i hvert fald er et par klare fordele.

- Der er en god solindstråling, og så er der heller ikke for mange bakker, pointerede han om blandt andet Lolland, der til tider kaldes »pandekageøen«.

Time out i kommunen

Traditionen tro præsenterede Henrik Møller senere på julemødet en »hemmelig« gæst, og det var formanden for Teknik og Miljøudvalget i Lolland Kommune, Gert Mortensen (S), der konkret fortalte, hvordan kommunen griber ansøgningerne og planlægningen af solceller an.

Gert Mortensen oplyste, af kommunen det næste halve år vil samle alle ansøgninger om udlægning af solceller sammen – en slags time out. Efterfølgende skal man så finde grundlag for områder, hvor det vil være bedst at placere solceller.

Gert Mortensen lagde i den forbindelse vægt på, at ansøgerne havde drøftet solcelleplanerne med naboerne, da det ofte var her, de fleste konflikter opstod. Han fastslog samtidig, at kommunen generelt er positiv over for solceller, når blot der blev søgt med omtanke.

jesper@landbrugoest.dk
telefon +45 61 55 44 14

 

Læs også