bannerPos

Solceller kan give ekstra indtægter

- Vi er på ingen måde på jagt efter den bedste landbrugsjord, men bygger solcellerne på den ringeste jord, forsikrede Michael Vater fra Better Energy A/S. Foto: Jesper Hallgren

AF: JESPER HALLGREN

JOURNALIST
07-12-2019 07:59
Solceller fyldte en stor del, da Sesvanderhave holdt julemøde for sukkerroedyrkere.

Mere end 120 sukkerroedyrkere var samlet, da Sesvanderhave holdt sit traditionelle julemøde i Restaurant Bangs Have i Maribo på Lolland, hvor roefirmaets danske ekspert, Henrik Møller, præsenterede et alsidigt program, der langt fra kun handlede om roer.

Mange sukkerroedyrkere har nemlig mulighed for at supplere indtægterne gennem blandt andet solceller, og dét orienterede Michael Vater fra Better Energy A/S de fremmødte om. Han kom i den forbindelse også ind på de udfordringer, der kan være omkring lokalplaner og nettilslutningen.

Sidstnævnte er blandt andet et stort problem på Lolland, men Michael Vater forsikrede også, at der arbejdes på at løse disse udfordringer, så det ikke hæmmer den grønne udvikling for meget.

Overbelastet net

Michael Vater viste i den forbindelse et danmarkskort, hvor han forklarede, at på Lolland er mange af de netforbindelser, der findes, allerede brugt. Faktisk påpegede han, at de faktisk er overbelastet.

Netslutningen er dog ofte langt fra den eneste udfordring.

- Det er ikke superpopulært alle steder, og det er heller ikke alle steder, at det kan lade sig gøre, fordi vi i Danmark har utrolig mange bindinger. Det kan være fredninger eller også bare kommuner, som ikke er så begejstrede for disse solcelleparker, oplyste han.

- Vi er på ingen måde på jagt efter den bedste landbrugsjord, men bygger solcellerne på den ringeste jord

Michael Vater, Better Energy A/S

Naboer kan ind imellem også stille sig på bagbenene, men problemerne kan ofte løses, og der findes endvidere også flere former for kompensation.

Et par klare fordele

For de landmænd, der vil og kan få lov, ligger der dog en nem, ekstra indtægt, når først solcelleparken er etableret. Michael Vater understregede i den sammenhæng, at solcellerne ikke stiller de store krav til jorden.

- Vi er på ingen måde på jagt efter den bedste landbrugsjord, men bygger solcellerne på den ringeste jord. Den jord, I landmænd helst vil af med.

- Med en solcellepark kan man få højere indtægter på den magre jord, og bankerne er sikre på en indkomst, påpegede han og tilføjede, at det også er målet at skabe landbrugsaktivitet i parkerne.

- Der har været forskellige idéer, og det har vist sig, at det fungerer godt med får i solcelleparkerne, og det kan man opleve i mange af parkerne i Jylland.

Michael Vater opfordrede naturligvis de fremmødte til at overveje at få etableret en solcellepark og fastslog, at der på Sydhavsøerne i hvert fald er et par klare fordele.

- Der er en god solindstråling, og så er der heller ikke for mange bakker, pointerede han om blandt andet Lolland, der til tider kaldes »pandekageøen«.

Time out i kommunen

Traditionen tro præsenterede Henrik Møller senere på julemødet en »hemmelig« gæst, og det var formanden for Teknik og Miljøudvalget i Lolland Kommune, Gert Mortensen (S), der konkret fortalte, hvordan kommunen griber ansøgningerne og planlægningen af solceller an.

Gert Mortensen oplyste, af kommunen det næste halve år vil samle alle ansøgninger om udlægning af solceller sammen – en slags time out. Efterfølgende skal man så finde grundlag for områder, hvor det vil være bedst at placere solceller.

Gert Mortensen lagde i den forbindelse vægt på, at ansøgerne havde drøftet solcelleplanerne med naboerne, da det ofte var her, de fleste konflikter opstod. Han fastslog samtidig, at kommunen generelt er positiv over for solceller, når blot der blev søgt med omtanke.

jesper@landbrugoest.dk
telefon +45 61 55 44 14

 

Ny vaccine skal spare griseliv og sænke forbruget af zink og antibiotika

Statens Seruminstitut, Aarhus Universitet og Seges går sammen om at udvikle en vaccine, som kan redde tusinder af grise fra tidlig død, reducere forbruget af antibiotika drastisk og spare miljøet for udledning af zink. Fødevareministeren er spændt på udfaldet.

Landmænd så på skrælpløjning

35 landmænd brugte en formiddag hos Elsnab Landbrug I/S i Vendsyssel for at se nærmere på skrælpløjning.

Overrasket over at genbrugsplast faktisk duer til dyr

Skandinavisk Landbrugsplast og Helgenæs Maskinstation tester i år et strækplast-produkt med 30 procents genbrugsplast til wrapning af hø og ensilage. – Vores opgave er at teste plasten og foreløbigt har det vist sig fuldt på højde med de plasttyper, vi hidtil har anvendt, lyder det.

Maskinerne må tilpasse sig bakke og dal

I et særligt smukt bakket dansk kulturlandskab som det findes på Helgenæs og Mols, tilpasser Helgenæs Maskinstation sig landskabet med sit maskinvalg – ikke omvendt.

Merrild vil have landbrugets kritikere på banen

Det er dybt frustrerende, siger L&F-formand, Martin Merrild, der frygter, at landbruget igen kommer til at få skylden for manglende målopfyldelse på grund it-fejl hos Landbrugsstyrelsen i minivådområdeordningen. Enhedslistens landbrugsordfører, Søren Egge Rasmussen, fortæller, at han er opmærksom på, at landmændenes it-systemer selvfølgelig skal virke.

Et par høstdage endnu og så til såning af raps og efterafgrøder

Alfred Nielsen, Annebjerggaard, overvejer den rette etableringsmetode til efterafgrøderne.

Spekulanterne sælger korn

I mere end et år har de spekulative kapitalfonde satset på faldende priser for blandt andet majs. Der er ikke noget, der tyder på, at de vil ændre denne holdning til majsprisen lige foreløbigt. Således fortsætter de store spekulanter med at sælge majsfutures i stor stil.

Sojabønner står godt i USA men hvedekvaliteten nedgraderes

Gunstige vejrforhold i USA betyder, at den amerikanske soja står stort set fremragende. Derimod har vejret ikke artet sig nær så optimalt for den amerikanske hvede.
Side 1 af 1894 (37872 artikler)Prev1234567189218931894Next