Melder Carl Plum for vildsvine-stunt

Dansk Folkepartis fødevareordfører Lise Bech har meldt Carl Plum til politiet, efter at han i august måned forsøgte at lokke vildsvin igennem hegnet ved den dansk-tyske grænse.

- Jeg ønsker at anmelde Carl Plum for bevidst at have sat Danmarks fødevareeksport i fare. Carl Plum har forsøgt at lokke vildsvin ind over grænsen ved et hegn, der netop er sat op for at forhindre vildsvin i at krydse den dansk-tyske grænse.

Sådan starter et brev fra folketingsmedlem Lise Bech (Dansk Folkeparti), der er sendt til Nordjyllands Politi, og senere videresendt til Syd- og Sønderjyllands Politi.

Henvendelsen sker, efter at Carl Plum i august under kunstprojektet Walking Landscapes med blandt andet dufte ville lokke vildsvin over grænsen, i et forsøg på at »ødelægge formålet med det (hegnet, red.). Jeg vil gøre vildsvinene opmærksomme på, at der er en åbning her, de kan komme igennem«, sagde Carl Plum i forbindelse med sin happening til Jyske Vestkysten.

Men Lise Bech har svært ved at finde mening med happeningen, der blandt andet blev omtalt i Effektivt Landbrug den 12. august.

- Jeg blev faktisk vred, da jeg læste det, fordi det ikke lader til, at han har forstået, hvorfor vi har sat det her vildsvinehegn op, siger Lise Bech og fortsætter:

- Jeg synes han er en provokatør. Så vidt jeg ved, er det den samme, der tidligere har skåret hovedet af en hest. Jeg har meldt det til politiet, og det har jeg gjort, fordi han med vilje sætter Danmarks fødevareeksport i fare.

Samtidig med opsætningen af vildsvinehegnet har myndighederne haft gang i en koncentreret indsats for at få fjernet de vildsvin, der i forvejen var søgt mod Danmark, og efter at have skudt cirka 150 vildsvin fra 2018 til 2020, er der kun skudt fem vildsvin i Danmark i år. Og siden forsommeren er der ikke spottet vildsvin på nogen af de kameraer, der er sat op langs hegnet og ved foderpladser i Sønderjylland.

Har fået skældud for hegnet

Lise Bech er glad for den indsats, der er gjort, selv om hun efter eget udsagn har fået stor kritik for hendes initiativ på området.

- Det er nok det, jeg har fået allermest skældud for i min tid i Folketinget. Men på den anden side er det noget af det, jeg har været mest stolt af, for det har jo virket! Folk mente jo ikke, at det virkede, og at det har været synd for dyrene og så videre.

- Men senest har vi set historier om, at det virkede. Der er ikke flere vildsvin i Danmark, og jeg sagde helt fra starten af, at det da er bedre at have kontrol over, hvor vildsvin så går hen, for så har man mere styr på det. Og det har virket. Så derfor blev jeg så vred, da jeg læste om det. Jeg tror ikke, han har forstået, hvorfor det hegn er der, siger Lise Bech.

Også formand hos SLF, Christian Lund, har kritisereret den nu politianmeldte happening.

- Når man gør det her, fordi man er uenig i nogle beslutninger, så er det jo et udtryk for forkælethed i Danmark, at man sådan skal provokere. Men de menneskelige konsekvenser og de dyreetiske konsekvenser tænker man slet ikke over, når man gør sådan noget pjat, har Christian Lund tidligere sagt til Effektivt Landbrug.

- Så skulle vi jo til at slå hele besætninger ned. Og når man tænker på, hvordan vi havde nogle mink, der lige pludselig skulle fjernes fra overfladen, var det jo meget dramatisk, sagde SLF-formanden.

- Stadig brug for hegnet

Selv om der kun er skudt fem vildsvin i Danmark i 2021, og at der tilsyneladende ikke længere er vildsvin herhjemme, mener Lise Bech, at det er for tidligt at spekulere i, om man skal fjerne hegnet.

Det skyldes blandt andet, at der fortsat er konstateret afrikansk svinepest i de tyske delstater Sachsen og Brandenburg tæt på græsen til Polen.

- Så længe der er afrikansk svinepest i nærområderne, så er der brug for det her hegn. Men det har været en succes, at man netop ikke kan finde vilde vildsvin på den her side af grænsen, siger Lise Bech og fortsætter:

- Men vi kan ikke pille det ned, før man får styr på afrikansk svinepest i nærområder, altså i Tyskland. Da hegnet blev sat op, var der jo ikke afrikansk svinepest i Tyskland. Dengang var det jo kun i Polen.

Det er endnu uvist, hvad der kommer til at ske videre i sagen, der nu ligger hos Syd- og Sønderjyllands Politi.

Læs også