bannerPos

Færre førstelægssøer kræver øget fokus på søernes holdbarhed

Ifølge SvineRådgivningen, skal der sættes fokus på søernes holdbarhed, både når der måles på so-dødeligheden og udsætning af unge søer, hvis vi skal arbejde med en lavere andel af 1. lægs søer. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
Det er individuelt fra besætning til besætning, hvor stor andelen af 1. lægs søer skal være ifølge SvineRådgivningen. Konsulenterne understreger imidlertid, at det absolut vigtigste i dette arbejde er at sikre gode søer med en høj produktivitet på alle parametre.

I Danmark har vi de sidste mange år haft cirka 23 procent 1.lægs søer. I gennemsnit betyder det, at 52 procent af de danske søer udskiftes hvert år.

- Vi ved, at omkostningerne til polte, hvad enten det er indkøb eller egen produktion, er en ret væsentlig del af produktionsøkonomien, og hvis de omkostninger kan reduceres uden at gå på kompromis med effektiviteten, så vil det jo alt andet lige være godt for bundlinjen, lyder det fra SvineRådgivningen, der sætter fokus på emnet i deres seneste nyhedsbrev »SvineNyt«.

Fokus på holdbarhed

- De mest produktive søer i besætningen er 2.-4. lægs søer, og dem vil vi naturligvis helst arbejde med, men dem kan vi selvfølgelig kun have, hvis vi også sætter nogle nye dyr ind i besætningen.

Ifølge svinerådgiverne, så skal der sættes fokus på søernes holdbarhed, både når der måles på so-dødeligheden og udsætning af unge søer, hvis vi skal arbejde med en lavere andel af 1. lægs søer.

Der skal i langt højere grad fokus på, at der ikke er for mange af de unge søer, der udsættes, hverken til slagt eller som død.

- Giv søerne en reel chance for at vise deres potentiale. Vi kan ikke, med statistisk sikkerhed, udsætte en so på produktionsresultater, før den er i 3. læg, fordi management-faktoren her er så stor, lyder det fra rådgiverne. De nævner, at indslusning af polte, herunder sortering og staldforhold også er vigtigt, når der skal arbejdes med holdbarhed.

Mål på alle parametre

- Der er mange parametre vi skal måle på, når der skal tages stilling til, om en so skal slagtes eller ej, og med krav om høj effektivitet i besætningen er det nødvendigt, at søerne er gode på alle parametre.

Søer, der vurderes til ikke at kunne klare sig i drægtighedsstalden igen efter løbning, eller kunne præstere i farestalden efter næste faring, skal slagtes.

 - Hvis man sænker andelen af 1. lægs søer fra 23 til 20 procent, så svarer det til, at udskiftningsprocenten sænkes fra 52 til 46 procent. Der er lig med 60 dyr pr. år i en besætning med 1.000 årssøer, lyder det fra rådgiverne, der påpeger, at når der sættes økonomi på dette, har det selvfølgelig en stor værdi at spare nogle polte, men beløbet er meget lille i forhold til at opretholde og sikre en god effektivitet i besætningen.

Så hvorvidt en andel på 23 procent 1. lægs- søer er det rigtige niveau, er helt individuelt fra besætning til besætning.

- Det absolut vigtigste i dette arbejde er at sikre gode søer med en høj produktivitet på alle parametre, understreger rådgiverne, der opfordrer til at starte arbejdet med at vurdere på so-dødelighed og holdbarhed på de unge søer.

cab

Gyllevogne på kundepræmisser

Siden premieren for to år siden i Hannover har Gøma-fabrikken i Viborg solgt 70 gyllevogne.

Reserver din vårsæd nu

Til de planlagte vårsædsmarker, er der udsæd nok til rådighed, men der forventes at blive et stort træk på de bedste sorter. Anbefalingen fra Agri Nord lyder derfor, at man snarest reserverer den mængde, man forventer at skulle bruge.

Har du et tilbagebetalings-krav?

De landmænd, som måtte have handlet fast ejendom i perioden 2015-2018, hvis betalingsrettigheder er blevet nedskrevet, kan overveje, om der er mulighed for at rejse et krav mod sælger af ejendommen.

Dansk Hereford-avler har succes i Storbritannien

Den mest prestigefyldte titel, som en Hereford-avler kan opnå i Storbritannien, »Sire of the Year« - Årets Tyr - blev for anden gang i The Hereford Cattle Societys historie tildelt en dansk-avlet tyr.

Dansk landbrug har viljen og evnerne til at løse klima-opgaven

Grønt flybrændstof og stop for metan-udledning fra køer er et par af de store CO2-håndtag, som fødevaresektoren kommer til at dreje på, vurderer Hans Roust Thysen, miljøchef hos Seges. Over to dage deltog han i en klimadebat på Agritechnica.

Svineproducenter blev budt velkommen med boblevand

Svineproducenter blev budt velkommen med boblevand

Bestil kun majsfrø der er koldtestet

For at sikre optimale betingelser for god fremspiring, skal der kun anvendes majsfrø, der er koldtestet, ligesom plantetallet skal afpasses efter majsens anvendelse, forholdene for majsdyrkning og sortens tidlighed.

El-traktoren til gårdbrug er lige om hjørnet

Omkring halvdelen af landbrugsopgaverne vil kunne løses med el-traktorer. Alene med nutidens teknologi. Det vurderer amerikansk Danfoss-ingeniør på baggrund af studier. Han tror, elektrificering vil revolutionere traktorbranchen.

Fagfolk går sammen om kvægfaglig dag

Hedegaard, Agri Nord og KvægXperten har slået deres kompetencer sammen og holder Fagdag Kvæg for mælke- og kalveproducenter i Himmerlandsområdet.
Side 1 af 1695 (33894 artikler)Prev1234567169316941695Next