Vinterbyggen skuffer i Rumænien

- Det er slut med vinterbyg for vores vedkommende, siger Preben Langhoff

- Vi startede i vinterrapsen i går, torsdag, og den ser ud til at give en tre tons pr. hektar – altså et middeludbytte på disse kanter, fortællerdriftsleder Preben Langhoff, Agrodania i Rumænien.

- Jeg tvivler på, vi kan fortsætte i dag, vejret ser regnfuldt ud – men måske sidst på eftermiddagen, forklarede han i går, fredag.

Generelt har vejret ikke været varmt og tørt, som det ellers plejer i Rumænien fra midt i juni.

- Det har regnet 230 mm i juni, hvilket er over halvdelen af en normal årsnedbør på omkring de 400 mm. På en enkelt dag i sidste uge kom der over 100 mm.

Det var ret hård kost for afgrøderne, uden at de dog direkte tog skade.

- Så vi har et vejr hernede, der svarer til en normal dansk sommer med køligt bygevejr. Og det gør jo høsten mere besværlig end normalt for os.

Kort og kold vækstsæson

Preben Langhoff er driftsleder og ansvarlig for Agrodanias 1.900 hektar med vinterbyg, vinterhvede, vinterraps og solsikker.

- Vi blev færdig med at høste vinterbyg i onsdags, og den skuffede. Det blev kun til gennemsnitlig 4,5 tons pr. hektar.

- Vi havde bedømt vinterbyggen – ligesom de øvrige afgrøder – til at ligge over middel i udbytte. De så virkelig godt ud. Og nedbør plejer at være den begrænsende faktor – hvilket den så ikke var i år.

- Vækstsæsonen har faktisk været både kort og ikke specielt varm.

Så vinterbyggen skuffede forventningerne med under fem tons pr. hektar, og dermed er det slut med vinterbyg indtil videre, fastslår Preben Langhoff.

Ny 35 fods mejetærsker

- Så nu er jeg naturligvis tilbageholdende med at vurdere de andre afgrøders udbytte, understreger Preben Langhoff.

- Jeg bedømmer dog stadig både rapsen og hveden til at ligge over middel. Så må vi se om nogle uger, om det holder stik. Vinterhveden er blevet sprøjtet med Roundup, og høsten går i gang om kort tid.

Maskinmæssigt har de netop investeret i en ny 35 fods Case IH 9230, som tager godt for sig af vinterbyggen.

- Den høster samme mængde, som vores to hidtidige maskiner til sammen på henholdsvis 25 og 30 fod, fortæller Preben Langhoff. Det var to John Deere-mejetærskere, som begge har rundet de 3.000 timer.

- Med den nye Case kan vi nemt køre 5,5 km i timen, og i vinterbyggen kørte vi over 7 km i timen. Så forsvinder der hurtigt nogle arealer, smiler Preben Langhoff fra Rumænien.

Læs også