Minkavlere får gode tilbud fra udlandet

Danske minkavleres ekspertise er efterspurgt i udlandet, men kun få tager af sted, siger Kaj Kristensen, formand for Dansk Pelsdyravlerforening.

Det sker med jævne mellemrum, at danske minkavlere ringes op, og får gode tilbud om at rykke til udlandet.

Det fortæller Kaj Kristensen, formand for Dansk Pelsdyravlerforening.

Selv er han blevet ringet op, og tilbudt at starte op i Litauen. Andre er blevet tilbudt at starte op i for eksempel Canada og Letland.

- Det sker, at der er nogle forskellige lande, der spørger nogle af os om vores ekspertise, og de vil gerne tilbyde os at flytte, siger Kaj Kristensen.

Han understreger dog, at det ikke er mange, der tager i mod tilbuddene. Så på trods af massiv mediekritik af minkavlen i efteråret i Ekstra Bladet og TV 2, og strammere regler fra Fødevarestyrelsen, så er det  ikke sådan, at den danske pelsdyravl står over for at rykke hele sin produktion til udlandet. Dem der tager af sted, er dog dem, der er virkelig er trætte af de rammevilkår, som der er Danmark.

- For nogle af de yngre mennesker, er det selvfølgelig fristende at tage i mod de her tilbud, men sådan har det jo altid været, siger Kaj Kristensen.

Han forklarer, at da han selv blev ringet op af én, som prøvede at samle nogen for at starte op i Litauen, så var det de bedre rammevilkår og lempeligere regler, som der blev lagt vægt på.

Advarer mod udflytning
Direktør for Kopenhagen Fur, Torben Nielsen, advarer da også om, at rammevilkårene, der betyder endnu skrappere krav til dyrevelfærd og miljøhensyn i Danmark, siden det kritiske Operation X-program om minkbranchen i efteråret, er ved at blive alt for stramme.

- Det lægger en dyne over erhvervet, som er temmelig skadelig, sagde direktøren blandt andet i weekenden til Fyens Stiftstidende, hvor han også bemærkede, at flere i den danske minkbranche havde fået flere henvendelser fra lande, som giver enorme tilskud, hvis de flytter derhen.

Den kolde vinter findes også i Kina, og det sammen med vækst i Kina, er det en af hovedsagerne til, at priserne på årets februar-auktion hos Kopenhagen Fur er så gode. Det fortæller Kaj Kristensen, formand for Dansk Pelsdyravlerforening. Når det er koldt, er der nemlig brug for skind til at holde sig varm.

I går kunne vi derfor også berette, at priserne på årets auktion lå til at ende på en god pris på cirka 300 kr. i gennemsnit pr. skind, men få timer før auktionen sluttede i går kunne dette tal opjusteres.

Kaj Kristensen vurderede her, at prisen ville ende på cirka 325-330 kr. i gennemsnit pr. skind. Det er over 100 kr. højere end ved februar-auktionen sidste år.

Læs også