Op til 6,5 ton rug pr. hektar viste udbyttemålerne, da flåden på tre Axial Flow mejetærskere tirsdag i sidste uge tog det første indhug i godset Gyldensteens 130 hektar brødrug.

I en del af den først høstede mark viste et grønt bunddække, at der her er et dræningsproblem, vi skal have kigget på, mener forvalter Morten Ravn Kjærgaard.

- Netop i dette område af marken viser mejetærskernes udbyttemålere et væsentligt lavere niveau. Noget tyder på, at afgrøden har reageret negativt på den megen regn senere i vækstsæsonen.

- Vi lagrer kornet indtil det tidspunkt, brødproduktionen kræver forsyninger. De sender en lastvogn, når de har behov. Derfor har vi endnu en smule brødhvede fra sidste høst liggende til brødfabrikken, mens alt rugen er afhentet, fortæller Morten Ravn Kjærgaard.

- Heldigt nok, for nu kan vi hurtigt få brug for pladsen til den nye høst.

- Resten af hveden forventer jeg er klar om et par uger, mens også vårbyggen hos os ser ud til at komme lidt senere. Vi har haft fremspiring af to gange i vårbyggen og at den derfor bliver tvemodent hos os i år.

- Det skyldes det tørre vejr, vi havde under en længere periode i foråret, mener forvalteren.

- Vi følger samme strategi i år. Især i rugen er det vigtigt at gribe den første chance, hvor vandprocenten er under 22 procent. Ganske vist var viste den første måling onsdag formiddag 23 procent vand, men senere på dagen nåede vi ned på 18 procent, forklarer Morten Ravn Kjærgaard.

- Kun udbyttet er knapt tilfredsstillende. Vi har Dominator-rug i hele arealet i år og det tænker vi at ændre til Picasso hybridrug til næste sæson, hvor vi i øvrigt vil fastholde et lignende areal med brødrug. Vi håber den nye sort vil kunne øge udbyttet med én til halvanden tons pr. hektar.

- Vi fik tre dage med godt vejr og fik frøet høstet uden vanskeligheder. I sidste uge blev frøhalmen presset og solgt, siger forvalter Morten Ravn Kjærgaard.

- Endnu ligger årets høst af Laxton rødsvingel på tørreriet, men bliver leveret meget snart. Derfor kender vi endnu ikke frøudbyttet, men kun vægtfylden, som lå omkring 190 gram pr. liter.

På en af godsets gårde, Langø, dyrkes i år 40 hektar vårhvede. 2002 er første år, hvor gården er fuldt omlagt til økologi.

- Ukrudtsstriglingen har fungeret usædvanligt godt og marken fremstår meget ren for ukrudt. Derimod har kløverudlægget, der blev sået i forbindelse med den afsluttende ukrudtsstrigling, slet ikke spiret, fortæller Morten Ravn Kjærgaard.