Familiedrevet gård har succes med ismejeri

Jesper og Kristine Waskiw Pedersen driver Lundsbjerggaard, hvor 140 jerseykøer og hjemmelavet is er to af omdrejningspunkterne for en moderne landbrugsdrift nær Søndersø.

Jesper og Kristine Waskiw Pedersen ved jerseykøerne på Lundsbjerggaard ved Søndersø. Her sammen med parrets yngste, Marie. Familien tæller også døtrene Klara og Ane.

Jesper Waskiw Pedersen og hans kone Kristine har for nylig overtaget driften af Lundsbjerggaard, en gård med dyrehold og planteavl beliggende nær Søndersø.

På gården, der huser 140 jerseykøer, er arbejdet gjort mere effektivt ved hjælp af to malkerobotter og et fuldautomatisk fodringssystem.

- Vi har valgt at investere i teknologi, der gør, at vi kan bruge mere tid på at optimere andre steder i bedriften, fortæller Jesper Waskiw Pedersen.

Udover mælkeproduktion foretager Jesper og Kristine selv opfedning af de slagtedyr, der ikke indgår i malkebesætningen.

Succesfuld majshøst trods udfordringer

Selvom mange landmænd har oplevet en skuffende majshøst i år, kan Jesper rapportere om et normaludbytte – endda lidt over middel – da sidste læs var hentet 30. september:

- Vores majs er ikke på højde med sidste års superhøst, men vi er tilfredse, siger han.

Lundsbjerggaard råder over cirka 130 hektar, hvor der dyrkes både grovfoder og salgsafgrøder.

Italiensk is fra eget gårdmejeri

Gårdens gårdbutik har udviklet sig til en vigtig del af virksomheden, hvor de sælger både oksekød og hjemmelavet italiensk is. Isen, der er baseret på mælk, produceres i otte forskellige smagsvarianter og har allerede vist sig at være populær blandt kunderne.

- Vi havde nok ikke forestillet os, at det skulle tage sådan fart, siger Jesper om den isproduktion, der startede i et eksisterende gårdmejeri efter en anbefaling fra Fødevarestyrelsen:

- Det har været et helt vildt år, hvor vi har solgt pænt meget is både i gårdbutikken, i et ishus i Skåstrup og endda til lokale restauranter.

Lundsbjerggaard

Gården blev købt af Jesper Waskiw Pedersens oldeforældre i 1928. Han har selv boet der, siden han var fire år og hans far overtog. Sammen med Kristine overtog Jesper gården 1. april 2024.

Læs også