Additiv skal sænke køers metanudledning med 30 procent

Et nyt additiv kan ifølge producenten sænke køernes metanudledning med 30 procent. Nu skal samarbejde med industrien og universiteter være med til at implementere produktet i Danmark og Norge.

Virksomheden DSM Nutritional Products har for nylig præsenteret et nyt foderadditiv, Bovaer, til køer og andre typer kvæg med henblik på at begrænse metanudledningen.

- Additivet kan nedsætte kvægs metanudledning markant, og blot en kvart teskefuld Bovaer pr. ko om dagen er nok til at undertrykke det enzym, der udløser metanproduktionen i koens mave, og til at opnå en konstant reduktion af enterisk metan på cirka 30 procent. Det vil have en meget stor positiv gevinst for både landbrug og klima i fremtiden, lyder det i en pressemeddelelse fra DSM.

Ifølge firmaet virker Bovaer omgående og nedbrydes fuldstændig af koens fordøjelsessystem. Når metanproduktionen i maven er blokeret, nedbrydes Bovaer til naturligt forekommende bestanddele og fjernes gennem koens normale fordøjelsessystem samtidig med, at der sker en konstant reducering af metanudskillelsen fra koen.

Så snart additivet ikke længere tilsættes til foderet, vil koen vende tilbage til normal metanproduktion, og der er ingen blivende påvirkning af koen.

- Foderadditivet Bovaer bidrager derfor omgående til en betydningsfuld reduktion af klimaaftrykket fra produktionen af kød, mælk og andre mælkeprodukter, lyder det.

Har søgt EU-godkendelse

Bovaer er resultatet af et samarbejde mellem forskere og eksperter inden for ernæring, biologi, kemi, teknisk design og analyse fra hele verden. Deres bestræbelser, kendt som Project Clean Cow, indebærer ifølge DSM 10 års arbejde, over 30 feltforsøg og mere end 25 videnskabeligt granskede faglige studier, som er publiceret i uafhængige fagtidsskrifter.

- Af de nuværende løsninger til at reducere mængden af bøvset metan, er Bovaer klart den, der er grundigst undersøgt og mest videnskabeligt understøttet. Der er ikke påvist nogen negative konsekvenser for dyrevelfærd, foderoptagelse eller ydelse, lyder det fra DSM, der har ansøgt om EU-godkendelse af additivet.

Næste skridt for DSM mod at implementere det metan-hæmmende additiv i Danmark og Norge at deltage som partner i FF-KO projektet på Aarhus Universitet i Danmark og »3-NOP to dairy cows fed different silage qualities« på NMBU, Norge i 2020.

Begge projekter er et samarbejde mellem universiteterne og partnere i industrien, deriblandt mejerier, foderproducenter og producenter af foderadditiver, der reducerer udledningen af metan.

Læs også