bannerPos

Optimismen bobler i Arla efter fremgang i første halvår

Vi er meget stolte af vores resultater for det her første halvår, lyder det fra Arlas økonomidirektør, Natalie Knight.

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
30-08-2019 08:00
Til trods for den hårde brexit, der lurer forude, så er det stadigvæk i den grad optimistiske signaler, som bliver meldt ud fra Arla-ledelse i forbindelse med selskabets halvårsregnskab. Selskabet melder om fremgang på flere parametre.

Der var fremgang på flere væsentlige parametre i første halvdel af 2019 for Arla, og de overstiger også selskabets egne målsætninger.

Arla-indtjeningen, som måler den værdi, Arla skaber pr. kilo ejermælk, er den højeste i tre år med 36,1 eurocent mod 34,7 eurocent i første halvdel af 2018.

Fremgangen her begrundes især med, at man i første halvdel af 2019 i sit spare- og effektiviseringsprogram Calcium allerede har indhentet 97 ud af de 100 millioner euro, som man havde forventet, og der forventes nu, at man henter besparelser på over 100 millioner euro i hele 2019.

Omsætningen er steget med to procent og var i årets første seks måneder på 5.2 milliarder euro. Stigningen i omsætningen er trukket af en vækst i salget af mærkevarer på samlet knap 5 procent samt en mindre stigning i salgspriser. Arla har for 2019 forventet en vækst i salget af de mere lukrative mærkevarer på et sted mellem 1,5 til 3,5 procent.

Før skat landede Arlas resultat for første halvdel af 2019 på 144 millioner euro, hvilket er lidt over en milliard kroner.

 

Økonomidirektør er stolt

Natalie Knight, økonomidirektør i Arla, der i går sammen med topchef Peder Tuborgh præsenterede regnskabet på et online-pressemøde, lægger ikke låg på sin begejstring over tingenes tilstand i Arla lige nu. Det på trods af, at Arla ellers lige nu befinder sig i en tid med store usikkerheder på sit største marked i Storbritannien som følge af brexit.

- På trods af vores usikre makromiljø (ydre presfaktorer, red.) så ser vi lige nu et Arla, som er mere konkurrencedygtigt. Kvaliteten af vores forretning er forbedret betydeligt, og vi føler, at vi går fra styrke til styrke.

- Når du ser på vores tal, så er de alle sammen inden for vores målsætning, mange af dem i den øvre ende og nogle af dem overgår vores forventninger. Vi er meget stolte af vores resultater for det her første halvår, og vi er entusiastiske for vores evne til at fortsætte med at øge vores konkurrenceevne for den næste halvdel af året, sagde Natalie Knight.


Aldrig investeret så meget


Også topchef Peder Tuborgh er tilfreds. Han lægger vægt på, at Arla præsterer godt både på de europæiske markeder og markederne uden for Europa.

- Vi har travlt på den gode måde.

- Vi har aldrig før brugt så meget på investeringer. Vores 61 mejerier er meget travle og klar til fremtiden, sagde Peder Tuborgh, der blandt andet fremhæver investeringer i Bahrain, hvor Arla sidste år købte et stort mejeri.

Arla har i de første seks måneder af 2019 foretaget investeringer for et rekordstort beløb på 384 millioner euro.

Derudover fremhæver han, at Arla i 2019 også har fremsat en klimaplan, som handler om, at Arla i 2050 skal være klimaneutralt.

Når det kommer til brexit, og hvad det får af betydning for Arla, så er Peder Tuborgh dog noget fåmælt.

- Jeg kan ikke sige særlig meget i øjeblikket. Og det er ikke fordi, at vi ikke ved, hvad de forskellige scenarier og typer af brexit indebærer. Det er vi helt klar over.

- Vi synes, at det er lidt for tidligt at sige noget. Vi vil dog inden for de kommende uger siger mere. Ikke mindst af hensyn til vores landmandsejere og vores ansatte, sagde han.

Han fortalte, at selvom alt lige nu peger på en hård brexit, så er det jo stadigvæk ikke sikkert, at det også er sådan, at det ender.

For hele 2019 forventer Arla en omsætning på et sted mellem 10,2 og 10,6 milliarder euro. I halvårsregnskabet lyder det dog, at i lyset af den fortsatte usikkerhed omkring brexit samt en markedsøkonomi, som i stadig stigende grad er påvirket af handelskonflikter, forudser Arla, at resultatet i andet halvår af 2019 kan blive negativt påvirket af eksterne faktorer.

Årets resultat forventes også at falde inden for 2,8 og 3,2 procent af den samlede omsætning, medmindre, fremgår det af halvårsregnskabet, »betydelige ugunstige konsekvenser af Brexit påvirker resultaterne.«

Blandt blinde er den enøjede konge

Planteavlsrådgiver kalder tast selv-systemet i Landbrugsstyrelsen for akademikernes svar på et hamsterhjul.

Svinebestanden stiger med 4,9 procent

En kraftig vækst i antallet af slagtesvin er med til at trække den samlede bestand af svin op med 4,9 procent ved svinetællingen 1. juli, lyder det fra Landbrug & Fødevarer på baggrund af en ny svinetælling.

Mobilt anlæg fremstiller såsæd til enkornssåning

Gl. Buurholt har udvidet flåden og kan nu også tilbyde et mobilt anlæg, som kan sortere såsæd til enkornssåning. Det vil sige en kernestørrelse på mellem kernestørrelse på imellem 2,5 og 3,3 millimeter.

Udlægning af lugtbelastede arealer efter planloven

ifølge en bestemmelse må en lokalplan kun udlægge arealer, der er belastet af lugt, støv eller anden luftforurening fra virksomheder og husdyrbrug til boliger, m.v., hvis lokalplanen med bestemmelser om bebyggelsens højde og placering kan sikre den fremtidige anvendelse mod en sådan forurening.

Får 14 dage til at trække udtalelse tilbage

Lodsejere fra Lille Vildmose pudser nu en advokat på rådmand i Aalborg, Hans Henrik Henriksen (S), som i interview har beskyldt dem for ikke at overholde loven. De kræver, at han trækker udtalelserne tilbage. Ellers venter en tur i retten. Rådmanden selv er tavs.

Vi er absolut opmærksomme på afrikansk svinepest

I Danmarks største zoologiske have i København har man også grise. Og der bliver taget forholdsregler for at sikre sig mod ASF, lyder det.

Ny faglig podcast til branchen

Den første episode af Cevas nye podcast Griseriet er nu frit tilgængelig for alle på iTunes, Spotify og Spreaker.

Canada står overfor en rekordstor afgrødehøst i år

Canada, der er en af verdens største eksportører af hvede, forventes at få en rekordstor hvedehøst i år. Ligeledes ser det ud til, at den canadiske produktion af Canola vil overgå sidste års resultater.
Side 1 af 1890 (37800 artikler)Prev1234567188818891890Next