bannerPos

Optimismen bobler i Arla efter fremgang i første halvår

Vi er meget stolte af vores resultater for det her første halvår, lyder det fra Arlas økonomidirektør, Natalie Knight.

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
30-08-2019 08:00
Til trods for den hårde brexit, der lurer forude, så er det stadigvæk i den grad optimistiske signaler, som bliver meldt ud fra Arla-ledelse i forbindelse med selskabets halvårsregnskab. Selskabet melder om fremgang på flere parametre.

Der var fremgang på flere væsentlige parametre i første halvdel af 2019 for Arla, og de overstiger også selskabets egne målsætninger.

Arla-indtjeningen, som måler den værdi, Arla skaber pr. kilo ejermælk, er den højeste i tre år med 36,1 eurocent mod 34,7 eurocent i første halvdel af 2018.

Fremgangen her begrundes især med, at man i første halvdel af 2019 i sit spare- og effektiviseringsprogram Calcium allerede har indhentet 97 ud af de 100 millioner euro, som man havde forventet, og der forventes nu, at man henter besparelser på over 100 millioner euro i hele 2019.

Omsætningen er steget med to procent og var i årets første seks måneder på 5.2 milliarder euro. Stigningen i omsætningen er trukket af en vækst i salget af mærkevarer på samlet knap 5 procent samt en mindre stigning i salgspriser. Arla har for 2019 forventet en vækst i salget af de mere lukrative mærkevarer på et sted mellem 1,5 til 3,5 procent.

Før skat landede Arlas resultat for første halvdel af 2019 på 144 millioner euro, hvilket er lidt over en milliard kroner.

 

Økonomidirektør er stolt

Natalie Knight, økonomidirektør i Arla, der i går sammen med topchef Peder Tuborgh præsenterede regnskabet på et online-pressemøde, lægger ikke låg på sin begejstring over tingenes tilstand i Arla lige nu. Det på trods af, at Arla ellers lige nu befinder sig i en tid med store usikkerheder på sit største marked i Storbritannien som følge af brexit.

- På trods af vores usikre makromiljø (ydre presfaktorer, red.) så ser vi lige nu et Arla, som er mere konkurrencedygtigt. Kvaliteten af vores forretning er forbedret betydeligt, og vi føler, at vi går fra styrke til styrke.

- Når du ser på vores tal, så er de alle sammen inden for vores målsætning, mange af dem i den øvre ende og nogle af dem overgår vores forventninger. Vi er meget stolte af vores resultater for det her første halvår, og vi er entusiastiske for vores evne til at fortsætte med at øge vores konkurrenceevne for den næste halvdel af året, sagde Natalie Knight.


Aldrig investeret så meget


Også topchef Peder Tuborgh er tilfreds. Han lægger vægt på, at Arla præsterer godt både på de europæiske markeder og markederne uden for Europa.

- Vi har travlt på den gode måde.

- Vi har aldrig før brugt så meget på investeringer. Vores 61 mejerier er meget travle og klar til fremtiden, sagde Peder Tuborgh, der blandt andet fremhæver investeringer i Bahrain, hvor Arla sidste år købte et stort mejeri.

Arla har i de første seks måneder af 2019 foretaget investeringer for et rekordstort beløb på 384 millioner euro.

Derudover fremhæver han, at Arla i 2019 også har fremsat en klimaplan, som handler om, at Arla i 2050 skal være klimaneutralt.

Når det kommer til brexit, og hvad det får af betydning for Arla, så er Peder Tuborgh dog noget fåmælt.

- Jeg kan ikke sige særlig meget i øjeblikket. Og det er ikke fordi, at vi ikke ved, hvad de forskellige scenarier og typer af brexit indebærer. Det er vi helt klar over.

- Vi synes, at det er lidt for tidligt at sige noget. Vi vil dog inden for de kommende uger siger mere. Ikke mindst af hensyn til vores landmandsejere og vores ansatte, sagde han.

Han fortalte, at selvom alt lige nu peger på en hård brexit, så er det jo stadigvæk ikke sikkert, at det også er sådan, at det ender.

For hele 2019 forventer Arla en omsætning på et sted mellem 10,2 og 10,6 milliarder euro. I halvårsregnskabet lyder det dog, at i lyset af den fortsatte usikkerhed omkring brexit samt en markedsøkonomi, som i stadig stigende grad er påvirket af handelskonflikter, forudser Arla, at resultatet i andet halvår af 2019 kan blive negativt påvirket af eksterne faktorer.

Årets resultat forventes også at falde inden for 2,8 og 3,2 procent af den samlede omsætning, medmindre, fremgår det af halvårsregnskabet, »betydelige ugunstige konsekvenser af Brexit påvirker resultaterne.«

Globale producenter dikterer strukturen

Alle europæiske maskinhandlere oplever konsekvenserne af de store producenters globale strategier for salgsleddet. - Branchen tilpasser sig og bevarer overraskende nok samme antal udsalgssteder, lyder det fra branchedirektør.

Helms viser McHale frem

Jakob Helms fra Helms TMT Centret viser gode nyheder frem fra McHale på dette års Agritechnica

Strukturskader kan undgås

Adfærd i marken og kørsel på især våd jord skal ændres, hvis ikke jordens frugtbarhed og vandledningsevne skal forringes yderligere.

L&F forsøger sig med et nyt løsningsforslag

L&F-formand, Martin Merrild, foreslår rentefrie lån til at lette på tabet.

Nyvalgte fra rød og blå så på grøn biodiesel

De to nyvalgte folketingsmedlemmer, Mona Juul (C) og Malte Larsen (S) fik ny, grøn og bæredygtig inspiration med hjem, da de sammen med administrerende L&F-direktør Anne Arhnung i går lagde vejen forbi Dakas biodieselsfabrik EcoMotion i Løsning nær Hedensted.

Miljøkrav fra oven skaber god innovation

Allan Helms fra Helms TMT Centret mener, at miljøkrav er med til at skabe god innovation. Og som manager for Schäffer forklarer han, at maskinfabrikanten er helt i top med at skabe gode og bæredygtige løsninger.

På med solbrillen hos Valtra

Smartfarming er det nye sort hos Valtra ved Agritechnica. Og Arne Spejlborg guider igennem de smarte nye tiltag.

Prognose: Kina vil importere endnu mere svinekød

Der er ikke udsigt til, at den kinesiske appetit på udenlandsk svinekød bliver mindre efter nytår. Tværtimod, hvis man skal tro en prognose fra den hollandske storbank, Rabobank.

KSM sætter pris på både Bomford og Modularis

Henrik Bergholdt fra KSM-Maskinservice viser gode ting frem fra maskingodteposen under Agritechnica.
Side 1 af 1688 (33753 artikler)Prev1234567168616871688Next