Ekspertråd: Her kan de store naturområder ligge

I et notat udpeger Biodiversitetsrådet store, sammenhængende naturområder, der kan bidrage til en eventuel dansk målsætning om 30 procent beskyttede områder.

Hvis Danmark får en målsætning om 30 procent beskyttede naturområder, hvor kan områderne så ligge?

Det har uafhængige eksperter i Biodiversitetsrådet nu svaret på. I et notat udpeger de landområder, der kan danne det mest omkostningseffektive udgangspunkt for at skabe store, sammenhængende naturområder på 500 hektar eller derover i Danmark – samtidig med, at størstedelen af biodiversiteten sikres på land og i ferskvand.

Ifølge eksperterne er der stor faglig enighed om, at de store, sammenhængende områder udgør 20 procent af Danmarks landareal. Eksperterne er desuden enige om placeringen af områderne på nær 25 procent af dem.

Har fundet 10 procent ekstra

Uden for de store, sammenhængende områder udpeger notatet yderligere 10 procent af Danmarks areal, som kan bidrage til at nå målet.

I notatet opfordrer eksperterne politikerne til at lave en national arealplan for biodiversitet. Det vil i givet fald kræve lokal planlægning og implementering i samarbejde med lokale aktører. Formålet med notatet er således ikke at lave en ud­pegning af konkrete matrikler og ejendomme, lyder det.

- Fortolkning af de individuelle kort afhænger naturligvis af de konkrete formål og tilgange, fremgår det af notatet.

Blandt medlemmerne af Biodiversitetsrådet er forpersonen Signe Normand, professor ved Aarhus Universitet, Karen Timmermann, professor ved Danmarks Tekniske Universitet, og Niels Strange, professor ved Københavns Universitet.

Læs også