bannerPos

Konsulent: Få nu lavet den ammeso

De første og største nyfødte grise i et kuld får hurtigt optaget det råmælk, der er nødvendigt, og kan flyttes videre til en ammeso efter 4-6 timer, eller når navlestrengen er tør og maven er fuld. Sådan lyder det fra svinekonsulent Nikolaj Stidsen, Velas, der anbefaler at der skabes plads til de svageste og sidstfødte grise ved hjælp af ammesøer. Arkivfotos

AF: CAMILLA BØNLØKKE

FAGJOURNALIST
01-04-2020 10:00
Der skal være råmælk til alle nyfødte – også selvom der ofte er tale om meget store kuld. Svinekonsulent Nikolaj Stidsen, Velas, opfordrer til give plads til de mindste grise ved at flytte de største.

Antallet af levendefødte grise er steget meget de senere år, og fortsætter med at stige, hvilket gør kampen om råmælken endnu hårdere, for den sidst fødte og svage gris.

Derfor er det ifølge svinekonsulent Nikolaj Stidsen, Velas, farestaldspasserens vigtigste opgave at sikre tilstrækkeligt med råmælk til alle de nyfødte grise.

- Den bedste metode til at give plads til de mindste grise, er ved at flytte de store til en ammeso, så snart de har optaget råmælk nok, og af den vej skabe bedre plads til de svageste og sidstfødte grise. De første og største grise får hurtigt optaget det råmælk, der er nødvendigt, og kan flyttes videre til en ammeso efter 4-6 timer, eller når navlestrengen er tør og maven er fuld. Sådan lyder anbefalingen fra konsulenten i nyhedsbrevet »Trynekontakten«.

Struktur på arbejdsgangen

I nyhedsbrevet giver Nikolaj Stidsen en række tips til at få struktur på etableringen af ammesøer.

Her opfordrer han blandt andet til, at aftenvagten mærker de nyfødte grise, så det om morgenen er tydeligt, hvem der er klar til at blive flyttet.

- Lav ammesøerne så hurtigt som muligt om morgenen, og lav ammesøer to gange dagligt.

Nikolaj Stidsen anbefaler desuden, at man bruger tiden til at lave ammesøer, i stedet for splitmalkning, og at man finder mulige ammesøer dagen før, så der ikke skal bruges tid på at finde dem om morgenen.

Konsulenten opfordrer også til, at farestaldspasseren får ekstra hjælp med morgenrutinerne på de store faringsdage, så der er hænder nok til at udføre opgaverne optimalt.

- Tæl også patter ved indsættelse eller et par dage før forventet faring, så opgaver flyttes væk fra den store faredag, lyder det fra Nikolaj Stidsen, der i øvrigt påpeger, at splitmalkning er ok ved få faringer, for at give plads til de mindste, indtil der kan laves en ammeso.

cab@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 96 65

 

Noteringen falder igen-igen

Noteringen for slagtesvin falder igen med 30 øre, og er nu på 11,10 kroner, selv om coronanedlukningen af Europa ser ud til snart at være et overstået kapitel.

Nu skal der forskes i loftshøjden på svinetransporter

Lovgivningen kræver at smågrises velfærd tilgodeses - også under transport. Et af elementerne heri er loftshøjden i bilerne. Der eksisterer imidlertid ingen videnskabelig dokumentation for, hvad loftshøjde betyder for grisene. Det skal et nyt forskningsprojekt give viden om.

Helms forbereder generationsskifte

I løbet af de næste tre år vil der blive gennemført et generationsskifte hos Helms TMT, fortæller den nuværende frontfigus, Kristian Helms.

GPS skal guide til fleksibel naturpleje

60 kreaturer har fået GPS-halsbånd på for at hjælpe Landbrugsstyrelsen med at finde vej til mere fleksible og attraktive tilskudssystemer til naturpleje.

Fik minister i tale om §3-forbud og efterafgrødekrav

Fælles for §3-dyrkningsforbuddet og det fremrykkede efterafgrødekrav er, at nogle landmænd oplever det, som om de får en stor økonomisk øretæve og usikkerhed om fremtiden, lyder det fra SLF, der forleden gik til miljøministeren med urimelighederne.

Overvældende tilslutning til Hobro Dyrskue

Der er tilmeldt 34 katalognumre til den første digitale udgave af Hobro Dyrskue. - Det er helt overvældende, lyder det fra arrangørerne.

Den danske foodservicebranche er på vej tilbage

Salget af Arla Pro-produkter er fordoblet, siden coronakrisen var på sit højeste tilbage i marts måned, og de seneste to uger er efterspørgslen steget med 30 procent. Det vidner om en foodservicebranche, som er på vej tilbage, lyder det fra Arla Pro.

Sæd-smitte fra Mors 2 afkræftes

Analyse afkræfter, at sæd fra Mors 2 har været kilden til PRRS i to produktionsbesætninger.
Side 1 af 1852 (37032 artikler)Prev1234567185018511852Next