Vårbyggen triumferer på vandet sandjord

25 tons gylle og lidt til samt tre gange vanding sender vårbyggen op på 60-65 hektokilo pr. hektar i Vestjylland

45 år er lang tid. Også for Peder Vestergaard Nielsen i Hee ved Ringkøbing, der i alle disse år har drevet landbrug.

- Men så tidligt har jeg ligegodt aldrig prøvet at høste, siger den vestjyske landmand om vårbyggen, han har været i gang med at høste siden mandag, hvor han forsigtigt begyndte for at få en prøve taget.

Columbus-vårbyggen viste sig at være både tør og moden, og derfor fortsætter Peder Vestergaard Nielsen med sin vårbyg.

- Det er helt utroligt. Vandprocenten er 13,5 og det er helt utroligt tørt og nemt at tærske, fortæller han.

Tre gange vanding 

Peder Vestergaard Nielsen driver 70 hektar i et sædskifte med hvede, vårbyg og fabrikskartofler.

- Vi har en del af arealet ned til Stadil Fjord, og her er det meget sjældent nødvendigt at vande, men vårbygmarken her ligger lidt højere, og her har vi vandet tre gange. Det har kunnet betale sig, for udbyttet er rigtigt pænt efter vore forhold. 60-65 hektokilo pr. hektar synes jeg er meget tilfredsstillende, lyder det.

Marken blev sået 25. marts, og fra slagtesvinesvinestalden, Peder Vestergaard Nielsen på grund af problemer med ryggen nu har lejet ud, får han fortsat gylle.

- Der er andre, der bestemmer, hvor meget vi må give, så vi plejer at give mellem 25 og 30 tons gylle og så en smule handelsgødning, forklarer han det pæne udbytte.

Fælles mejetærsker

Vårbyggen bliver høstet med en nyindkøbt men brugt MF 7252 med Powerflow-skærebord, som Peder Vestergaard Nielsen har sammen med sin bror, Mogens Vestergaard Nielsen, der bor blot tre kilometer derfra og driver et lignende areal på 70 til 80 hektar.

- Vi byttede i år til denne maskine og har hidtil i en halv snes år kørt med en ældre Dronningborg, der også var med Powerflow-skærebord, fortæller han.

Halmen er solgt

Peder Vestergaard Nielsen betegner vårbyggen som meget nem at tærske, idet den står fint oprejst overalt.

- Det er min søn, Kim Vestergaard Nielsen, der her om eftermiddagen tager fri fra sit job i Ringkjøbing Landbobank og kommer hjem og kører med mejetærskeren. Kornet lægger vi ind på lager og sælger det typisk som foderkorn senere på året, lyder strategien.

På den kvægtunge egn er der pæn efterspørgsel på halm.

- Jeg har allerede solgt alt halmen, så det supplerer indtægten fra afgrøden, lyder det tilfreds fra Peder Vestergaard Nielsen, der endnu ikke tør sige noget om udbyttet i hveden.

Hveden hos Peder Vestergaard Nielsen er ikke blevet vandet og er fortrinsvis på de 20-25 hektar tættere på fjorden.

Læs også