Kun hver anden landmand er modstander af gældssaneringer, viser undersøgelse. Det overrasker flere landbo-formænd.
En ny opinionsundersøgelse viser, at kun hver anden landmand er modstander af gældssaneringer. Det overrasker flere landbo-formænd.
- Jeg ville have troet, at flere er imod, siger Lars-Ole Hjort-Larsen, formand for Bornholms Landbrug. Han har svært ved at forestille sig gældssaneringer i større stil.
- Hvordan vil man styre det? Hvem skal have gældssanering, og hvem skal ikke? Nej, den rette vej må være at gøre Danmark til et mere erhvervsvenligt land at udfolde sig i. Regeringen skal være helt anderledes opmærksom på, at vi skal have de bedst mulige vilkår, og at de ikke skal være ringere end i andre lande, siger Lars-Ole Hjort-Larsen.
Vis fornuft
Morten Johannes Yde, formand for Landbo Thy, er også overrasket over, at der ikke er flere modstandere af gældssanering.
- Måske skyldes det, at mange landmænd tænker, at gældssanering kan være en måde at få gang i generationsskifterne på. Det kan der være en vis fornuft i. Men grundlæggende skal vi selv servicere den gæld, vi har skabt. Ellers er det et dårligt signal at sende til omverdenen. Når det er sagt, skal landmænd, der ikke kan klare sig, hjælpes ud af erhvervet på lempelig vis. Og der kan gældssanering være en mulighed.
Formanden for Heden & Fjorden, Jørgen Poulsen, mener, at landmændene som selvstændige i et frit erhverv må være klar til at tage de klø, det kan give.
- Men der er selvfølgelig også udefrakommende faktorer, der kan spille ind, og som kan forklare behovet for gældssanering nogle steder. Men jeg tager i hvert fald afstand fra, hvis man ligefrem driver forretning på senere at blive gældssaneret, siger han.
1.400 aktive, repræsentativt udvalgte landmænd svarede i december og januar på analyseinstituttet Aspectos spørgsmål.