- Hvis vejret ellers holder, så bliver det spinathøst i de næste 12-16 dage.

Sådan lød det mandag eftermiddag fra frøavlskonsulent hos Jensen Seeds, Per Funch Clausen, da han fik høstet sine egne seks hektar af specialafgrøden i Fuglsbølle på Langeland.

Udbytter er det endnu for tidligt at spå om, men han lægger ikke skjul på, at den fornuftige vækstsæson ser ud til at kvittere med normaludbytter på omkring 100 procent. Det vil sige i spinat et gennemsnit på omkring 22.500 kroner pr. hektar brutto, afhængig af sorten og den kontraktpris, der er indgået på forhånd.

 

Tidlig høst

Ifølge konsulenten er høsttidspunktet generelt lidt tidligere i år end i normalår, men det gælder stadig om at have is i maven og ikke gå i gang for tidligt.

- Den vejrudsigt, vi har nu, giver kriller i maven, men man skal passe på ikke at tabe udbytte ved at høste for tidligt, lyder opfordringen fra Per Funch Clausen, der forklarer nærmere, at afgrøden er høstklar, når frøene ikke længere er grønne, men derimod brune og hårde.

Desuden skal vandprocenten helst ned på 14-15 procent vand og gerne længere ned, når mejetærskeren startes op, da det ellers er tegn på, at spinaten endnu ikke er moden. På sine egne marker høster konsulenten helst ikke med mere end 14,5 procent vand fra marken, idet 14-15 procent vand i spinat svarer til 18-19 procent i hvede.

- Vent også med at slå snitteren til i mejetærskeren, før der er kørt de første 50 meter ved opstart, og tjek så om frøet er tærsket ordentligt af halmen. Sidder der stadig frø, er det også et tegn på, at afgrøden endnu ikke er høstmoden.

 

Start blæseren

Per Funch Clausen anbefaler også, at blæseren næsten startes op på lageret, inden høstdagen er omme.

- Det skal have kold luft i de første dage, uanset høstvejret, og er der derefter behov for tørring, så skal det have varme og tørres færdig med det samme, så det kommer ned under de 11 procent vand. Ellers vil det slå sig.

Desuden lyder anbefalingen, at man benytter lejligheden til at få spinaten kølet ned, når der derefter kommer et par kolde timer.

 

Rettidig omhu

Generelt er spinat i sædskiftet ikke en afgrøde for enhver planteavler, lyder det samstemmende fra konsulenten og Jesper Møller Hansen fra Torpe Møllegård, der i år høster specialafgrøderne for Per Funch Clausen med sin New Holland TX66.

- Spinat i markplanen kræver først og fremmest stor interesse. Der skal fuld fokus til, for det er ikke en afgrøde, der passer sig selv, understreger de to erfarne avlere, der er enige om, at ferie og familiefester skal komme i anden række, hvis afgrøden skal lykkes.

Det, der især kræver rettidig omhu, er ukrudtssprøjtningerne, men også de svampesprøjtninger der skal til, og som særligt i år har været påkrævet.

- I år har vi generelt været oppe på 5-6 behandlinger og folk har også været flinke til at få passet sprøjtearbejdet i år. Det kan dog heller ikke betale sig at spare, hverken i antal behandlinger eller i dosering, påpeger frøavlskonsulenten fra Jensen Seeds.

Der har i de senere år været et stadigt stigende forbrug af spinat på verdensplan, og i år er der et rekordstort areal med spinat på kontrakt til Jensen Seeds.

- I år får vi et kæmpe areal og med det gode udbytte, som det tegner til, er det formentlig ikke alle avlere, der kan få deres ønsker opfyldt til næste år, vurderer Per Funch Clausen ud fra takterne i de foreløbige høstdage.

Fuglsbølle, Langeland
● Per Funch Clausen
● Gårdejer og frøavlskonsulent for Jensen Seeds, Birkum ved Odense
● Dyrker specialfrø, blandt andet seks hektar med spinatfrø. Har desuden arealer med purløg og karse.