HØST-TOUR
DLF: To tredjedele af frøet er i hus
Der har været travlhed blandt frøavlerne i den seneste tid, lyder det fra DLF i en status på den danske frøhøst.

Frøfirmaet DLF oplyser i et nyhedsbrev, at 80 procent af frøet i Vendsyssel nu er høstet. Dette område er normalt sidst med høsten. Arkivfoto
- Det gode danske høstvejr er blevet udnyttet, og vi regner med, at godt to tredjedele af arealet til høst 2021 er høstet, og i den østlige del af landet er mere end 80 procent i hus.
Sådan lyder det fra DLF i en statusmelding den 27. juli over frøhøsten.
Frøfirmaet har endnu kun fået indleveret to procent af frøfirmaets avl på afdelingerne, og derfor er det fortsat vanskeligt at spå om udbyttet.
- Dog er der en tendens til, ud fra hvad vi ser og hører, at vi generelt får en god frøhøst, lyder det fra DLF.
Alm. rajgræs er den største art, og her regner DLF med, at knap halvdelen af arealet er høstet i de områder, der har haft det mest tørt, mens der kun er høstet ganske lidt i for eksempel Vest- og Nordvestjylland.
- I Vendsyssel er 80 procent høstet, hvilket er ret usædvanligt, da dette område normalt er sidst med høsten. Udbyttet af det, der er høstet i de tørre områder i Jylland, varierer meget, men er bedre end frygtet, måske tæt på normaludbytte.
Bliver klar nu
- Vi forventer gode udbytter i det, der skal høstes i den kommende uge, som generelt ser godt ud. De fleste sorter vil være klar i den kommende uge. Rajgræsset er fortrinsvis placeret i Vestdanmark, men på Sjælland og Bornholm er den største del af rajgræsset høstet med gennemsnitsudbytte. Så alt i alt tror vi på et rigtig godt udbytte over middel i alm. rajgræs, lyder det fra DLF.
En af de positive meldinger fra DLF er, at rødsvingelhøsten er vel overstået.
- Høsten er gået nemt, og vi forventer udbytter over middel i denne art. Rumvægten, som var dårlig sidste år, virker til at være på et mere normalt niveau i år, men lettest hvor der har været tidlig og for kraftig lejesæd.
Tørre forhold
Også engrapgræshøsten er gået fint, og her forventer DLF en god høst med udbytter over middel.
- På Sjælland og Lolland Falster har det i nogle områder været meget tørt, men de fleste marker har klaret sig tilfredsstillende igennem de tørre forhold, også fordi engrapgræsset generelt er placeret på den bedste jord, skriver DLF i statusmeddelelsen.
Omkring to tredjedelen af DLF’s strandsvingel er høstet.
- På Sjælland og Lolland Falster er strandsvinglen stort set høstet, og udbytterne tegner lovende. På Fyn er enkelte begyndt i slutningen af sidste uge, men de fleste skal høste direkte i denne uge. Vi tror, vi får en god strandsvingelhøst på landsplan, vurderer DLF.
Hvidkløver-status
Frøfirmaet giver også en status på hvidkløver, der er en sort, der er ekstra »spændende« at have med at gøre i høsten, når vejret veksler og er fugtigt.
Her kan DLF fortælle, at hvidkløveren er skårlagt i uge 28 og 29, og mange har høstet i sidste uge og i weekenden.
- Der er høstet 75 procent af arealet, og udbytterne for de konventionelle afgrøder ser lovende ud, hvorimod skadedyrene i de økologiske afgrøder har taget for sig af »retterne«, lyder det fra DLF.
Gode betingelser
Også bakkesvingel og engsvingel er høstet – det meste under gode betingelser, og DLF forventer gode udbytter.
- Ital. rajgræs er høstet på Bornholm, og udbyttet forventes her lidt under et femårsgennemsnit, med store variationer på grund af tørken. I Jylland er det meste høstet med udbytter over femårsgennemsnittet, lyder det fra DLF.