Også for tørt for spinaten
Spinatplanterne er lave efter den tørre maj måned og har sat frøene så tæt ved jorden, at det er umuligt at få alt frøet med op i mejetærskeren. Det kunne Jesper Hyldal konstatere i sine 47 hektar med spinatfrø, hvor det første høstede areal gav 75 procent af et normaludbytte.

Da Jesper Hyldal, Daugstrup ved Otterup, hul på dine 47 hektar med spinatfrø, kunne han konstatere, at der måtte mejetærskes meget tæt ved jorden, for at få flest frø med fra de små planter. Han vurderer, at der i denne mark var et udbytte på 75 procent i forhold til normalt.
- Vi har oplevet udbytter lige fra fine til meget dårlige resultater. Jeg vurderer, at årets gennemsnit vil ligge på 50-60 procent af en normalavl.
Sådan lyder det fra Morten Bang, Jensen Seeds A/S, når han skal give sit bud på årets avl af spinatfrø.
Han glæder sig over, at kvaliteten generelt er fin. Således er der i det tørre vejr ikke svampeproblemer, men renheden har været svingende, fordi planterne mange steder ikke har kunnet skygge for ukrudtet.
Frø nede ved jorden
Til gengæld har det mange steder været et problem, at det nærmest ikke har regnet siden maj, og samtidig satte det meget tidligt ind med sommervarme. Det har gjort, at spinatplanterne har sat frø tidligt og dermed langt nede ved jorden.
- Se her, hvor mange spinatfrø som sidder tilbage helt nede ved jorden. De er ganske enkelt umulige at få med op i skærebordet, lød det fra 40-årige Jesper Hyldal, da LandbrugFyn overværede, at han indledte høsten af de i alt 47 hektar med spinatfrø til Jensen Seeds på Nylundgaard i Daugstrup ved Otterup.
Derfor vurderede han, at det kun blev til omkring 75 procent af det udbytte, som ellers kunne forventes af det pågældende JB6-jordareal.
Læs mere i næste uges LandbrugFyn om den fynske spinatavl og om Jensen Seeds i Birkum, der modtager spinatfrø fra halvdelen af det danske areal på 10.000 hektar.