Et nyt forsknings- og udviklingsprojekt har til formål at gøre naturforvaltning med kvæg til en rentabel forretning, samtidig med at biodiversiteten i Danmark får et betragteligt løft.
Danmark er bagud, når det gælder forvaltning af naturarealer. Det fastslår Anders Fogh, souschef hos Seges Innovation i en meddelelse på Landbrugsinfo.dk.
- Det skyldes primært, at arealerne enten ikke bliver afgræsset, eller at de afgræsses forkert, forklarer han.
Han er projektleder på et nyt GUDP-projekt »Nature & Beef« og lægger vægt på, at de i projektet blandt andet vil beskrive, hvordan man laver god naturforvaltning med kødkvæg på forskellige typer naturarealer.
Flere skal få øjnene op for naturforvaltning
Seges Innovation peger på, at kvæg er en afgørende komponent i effektiv naturforvaltning, men økonomien i naturforvaltning kan dog være en udfordring. Projektet har derfor en dobbelt målsætning: at forbedre biodiversiteten og sikre, at naturforvaltning med kvæg kan blive en lønsom forretning.
- Med fokus på godt management, omkostningsstyring, nyt managementværktøj og højere afregning er målet, at flere landmænd vil se naturforvaltning som udgangspunktet for en fornuftig indtjening og et godt liv, siger Anders Fogh.
Seges Innovation oplyser, at interesserede besætningsejere, uanset kvægrace, er meget velkomne til at kontakte dem, hvis de har lyst til at deltage i projektet.
Avl, strategi og forbrugere
Det nye projekt er opdelt i tre arbejdspakker:
- Udvikling af avlsværdital som grundlag for at udvikle specialiserede kvægavlslinjer tilpasset anvendelse til naturforvaltning. Der er fokus på fødevalg, parasitresistens og fitness for Aberdeen Angus og Hereford.
- Udvikling af naturforvaltningsstrategier som præcist angiver det rigtige match mellem type af naturareal, græsningstryk, græsningsperiode og valg af kvægtyper.
- Udvikling og test af et biodiversitetsmærke for kød produceret på naturarealer.
Projektet er støttet af Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP), og arbejdet sker i samarbejde mellem Seges Innovation, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Eurofins, Danish Crown, Arla Foods, VikingDanmark, Dansk Aberdeen Angus Forening og Herefordforeningen For Danmark.
Yderst sjælden bi genopdaget efter 50 år
Vi kan alle lære af filmen »World Without Cows«