Kød med fokus på bæredygtighed
Anne og Kai Ringgren vil vise at kødproduktion og bæredygtighed godt kan gå hånd i hånd.

Kai og Anne Nøhr Ringgren vil sælge kød der spiller sammen med den grønne dagsorden og det store fokus på klima og bæredygtighed. Fotos: Christian Carus
Når Anne og Kai Ringgren hører historier om koen som den store onde metanbøvsende klimaskurk og kikærten som helten, der skal redde verden, ozonlaget og meget, mangler der nogle mellemregninger, mener de.
- Jeg bliver lidt træt af at høre nogle kloge hoveder, som sidder inde på stenbroen og regner sig frem til, hvor dårligt oksekød er for klimaet, men til gengæld ikke regner transporten for importerede kikærter med, når de fortæller, hvor gode de er for klimaregnskabet. Samtidig er der heller ingen, der tager højde for, hvad der ville ske, hvis ikke man havde køer til naturpleje, siger Anne Nøhr Ringgren, der sammen med sin mand, Kai Ringgren, har sat sig for at vise, at oksekød og bæredygtighed godt kan gå hånd i hånd.
- Vi er med på, at der i fremtiden nok skal spises mindre kød, men vi mener ikke, at man bør stoppe helt med det. I stedet kan man tage ansvar for, at det kød, man så spiser, er produceret bæredygtigt. For eksempel ved at lade være med at købe billigt udenlandsk kød, siger Kai Ringgren.
Fuld fokus på gårdbutik
Siden oktober sidste år har ægteparret drevet Treshøje Gårdbutik mellem Fjerritslev og Brovst, hvor de blandt andet sælger kød fra de galloway-kreaturer, der afgræsser arealet omkring ejendommen ved Holmsø Hede.
Projektet blev oprindeligt sat i søen fordi Kai Ringgren i 2016 kom ud for en alvorlig arbejdsulykke, der kostede syv brud i ryggen og siden gjorde det umuligt at vende tilbage til sit job som servicemontør i ventilationsbranchen. Siden har det grebet om sig, og siden mart måned har Anne Nøhr Ringgren også helliget sig arbejde med gårdbutikken på fuldtid.
- Måske er det romantisk at tro, at vi kan leve af det, men nu har vi besluttet at se, hvordan det går det næste halve års tid, fortæller Anne Nøhr Ringgren, der også ser muligheder i at supplere indtjeningen fra gårdbutikken med opgaver som selvstændig kommunikations- og markedsføringsrådgiver efter at have sagt sit fast job op.
Spis en bøf – plant et træ
Mens naturplejen på arealerne ved Treshøje har givet mere plads til biodiversitet – blandt andet i form af gøgeurt, der ikke ville have haft en chance i vildtvoksende, urørt natur - har Treshøje Gårdbutik for nylig også indført et koncept, der skal gøre det muligt at spise sin bøf med endnu grønnere samvittighed. Spis en bøf og plant et træ, kalder de tiltaget, hvor man sammen med bøffen kan lægge et træ i indkøbskurven på webshoppen. Træet bliver plantet ved Treshøje og kunden får tilsendt et certifikat, mens man også kan få sat sit navn på det plantede træ.
- Det er et forsøg på at sætte fokus på den grønne dagsorden og få forbrugeren til at lege med, fortæller Anne Nøhr Ringgren.
Startede med webshop
Mens de fleste gårdbutikker starter som fysiske salgssteder, der med tiden eventuelt får lagt en webshop til, er Treshøje Gårdbutik startet i omvendt rækkefølge.
- Hvis en virksomhed som den her skal have en chance for at løbe rundt, er det altafgørende, at man ikke er bundet af kun at sælge sine varer i lokalområdet. Derfor er en webshop en nødvendighed. Der har vi haft en stor fordel i, at vi ikke skulle ud og købe folk til at lave en hjemmeside og lægge ting ud på de sociale medier, da Anne har en baggrund i netop markedsføring og turisme, fortæller Kai Ringgren.
Siden har parret dog oplevet, at det kan være svært at komme udenom også at have en fysisk butik.
- I starten solgte vi udelukkende via vores webside, og det var egentlig ikke meningen, at folk skulle komme her. Men flere og flere begyndte at vise interesse og spørge om der var mulighed for at komme forbi og se, hvor dyrene gik. Og selvfølgelig er folk velkomne, det var bare ikke noget, vi havde set komme, fortæller Anne Nøhr Ringgren.
Med placeringen midt i et yndet turistområde, fungerer kombinationen af web og fysisk butik rigtig godt.
- Vi har flere kunder, som har fundet os, når de er på ferie i området, og siden er fortsat med at handle hos via nettet. Det er jo den perfekte case, konstaterer Anne Nøhr Ringgren.
Brød og kød
Mens galloway-kvæget var udgangspunktet for gårdbutikken, er der siden kom flere varer på hylderne. Blandt andet surdejsbrødet, som Anne Nøhr Ringgren selv bager og kan købes i form af almindelige boller, burgerbøller, pølsebrød, pitabrød og ikke mindst de populære kanelsnurrer.
- Ligesom naturpleje med kvæg er surdej bestemt ikke nogen ny ting. Det er noget, der har eksisteret i hundreder af år, og det tapper rigtig godt ind i vores ambitioner om at levere god smag med simple metoder, siger Anne Nøhr Ringgren, der indtil videre kun sælger brødet i den fysiske gårdbutik, da forsendelser med brød giver lidt større udfordringer end kødet.
Når brødet ikke selv kan komme til kunderne, har interessen for at kigge forbi gårdbutikken til gengæld været overvældende stor.
- Der er folk, der er kørt fra Frøstrup, Sæby og Aalborg for at købe vores brød. Når nogen gider køre 30 minutter ud for at hente morgenbrød hos os, så er det bestemt arbejdet værd, siger Anne Nøhr Ringgren, der udover brød og kød også kan byde på specialiteter fra en samarbejdspartner i Nationalpark Thy, fjerkræ fra Rubjerg Knude og snart en mørk øl fra et lokalt bryghus med Treshøje Gårdbutiks eget logo på etiketten. Frilandsgris bliver formentlig også en del af sortimentet i nærmeste fremtid.
- Vi vil gerne have et bredt udvalg, der passer ind i vores fortælling om fødevarer, der er produceret uden kunstgødning og uden tilsætningsstoffer, fortæller Anne Nøhr Ringgren, der til sommer regner med at kunne byde gæster velkommen i en lille gårdbutikscafé.
Valgte galloway for kvalitet og selskabelighed
Der er flere grunde til, at det lige netop blev galloway-dyr, der skulle skabe grundlaget for Treshøje Gårdbutik i Jammerbugt.
- Vi skulle gerne have en race, der kunne gå ude hele året. Der var Galloway en af mulighederne. Samtidig er de meget selskabelige og nemme at omgås. Det betyder meget, at de er til at håndtere, fortæller Kai Ringgren, der også ser kvaliteten af kødet som en af årsagerne til, at han kastede sin kærlighed over Galloway.
- De har den her fedtmarmorering, som er meget eftertragtet, og som flere af vores kunder også har bemærket. Vi har endda fået at vide, af tidligere limousine-avlere, at det her var det bedste kød, de nogensinde havde smagt, fortæller han.
Mens håndtering og kvalitet er nogle af plusserne, erkender han, at der også er minusser ved racen.
- Vi får det lækreste kød, men det kræver også, at de går næsten tre år, før de bliver slagtet. Derfor bliver det formentlig heller aldrig en guldrandet forretning. Men forhåbentlig kan vi få det til at løbe rundt, mens det også er en måde at få sat mange af vores fredede arealer i spil.
Lige nu har Kai og Anne Ringgren 14 dyr på marken og håber over de kommende år at udvide til omkring 30. Og skulle efterspørgslen eksplodere, har man et samarbejde med en anden kvægavler, der betyder at gård butikken ikke kommer til at løbe tør for kød lige foreløbig.