Rådgiver: Byg en ekstra klimastald
Det er en god idé at have en nødplan i skuffen, hvis den afrikanske svinepest melder sin ankomst i Danmark eller Tyskland. Byg en klimastald og etabler nogle flere farestier, lyder rådet.

- Nu, hvor der bliver tjent gode penge, siger jeg: Byg en klimastald og etabler nogle flere farestier, lyder et råd Kjeld Askjær, direktør i Svinerådgivningen, i et nyhedsbrev fra rådgivningsvirksomheden Sagro. Arkivfoto
Hvis et vildsvin i Tyskland eller Danmark er testet positiv for afrikansk svinepest, så vil de svineproducenter, der har forberedt sig, have det bedste udgangspunkt for at klare udfordringene.
- Vores anbefaling er, at man i tide etablerer eller renoverer forrum og får lås på alle døre. Og nu, hvor der bliver tjent gode penge, siger jeg: Byg en klimastald og etabler nogle flere farestier, lyder et råd Kjeld Askjær, direktør i Svinerådgivningen, i et nyhedsbrev fra rådgivningsvirksomheden Sagro.
- Mange halter bagefter bygningsmæssigt, fordi vi på otte år er gået fra 30-32 grise pr. årsso til nu 37-45. Det giver udfordringer med at overholde reglerne om den lovpligtige fravænningsalder, tilføjer han.
Men med 2-4 sektioner mere bliver det muligt at have overbelægning i en periode, hvis det hele kommer til at stå stille nogle uger, mens myndighederne får overblik over situationen.
Værd at undersøge
Man kan også undersøge, om der er tomme stalde i området. Måske vil kommunen give et forhåndstilsagn om, at stalden kan inddrages, hvis dyrene midlertidigt ikke kan komme på slagteri eller eksporteres på grund af et udbrud af svinepest. Det er værd at undersøge, mener Jens Munk Ebbesen, der er Landbrug & Fødevarers direktør for veterinære forhold, ifølge nyhedsbrevet.
Godt nok er sygdommen nu kun 500 km fra den danske grænse, men de danske forholdsregler er effektive, beroliger direktøren. Han er manden, der holder i alle tråde i landbrugets kamp mod afrikansk svinepest.
I kraft af det nye vildsvinehegn ved grænsen er det således lykkedes at få så meget kontrol med vildsvin, at han forventer, at den danske bestand af vildsvin i år bliver så godt som udryddet.
- Vi ved med stor sikkerhed, at der nu kun er omkring 30 vildsvin i Danmark, alle i Sønderjylland. 150 er blevet skudt af udrykningsteams siden 2018. Mange ved de foderpladser, som er anlagt på strategiske steder nær grænsen.
Billig forsikring
Et andet tiltag, som nogle svineproducenter begyndte at praktisere før coronakrisen, er give de østeuropæiske medarbejdere 48 timers lønnet karantæne, når de vender retur fra en ferie i hjemlandet.
Det er ifølge Jens Munk Ebbesen en billig forsikring mod den økonomiske katastrofe, det vil være at få afrikansk svinepest slæbt ind i stalden.
Fund af afrikansk svinepest i Danmark – uanset om det er et vildsvin eller en besætning, der er ramt – medfører et øjeblikkeligt stop for eksport af grisekød uden for EU.
Landet skal i ét år være fri for nye udbrud, før eksporten kan genoptages. I bedste fald kan den økonomiske skade opgøres til to milliarder kroner, vurderer Fødevarestyrelsen.
mip