bannerPos

Rådgiver: Byg en ekstra klimastald

- Nu, hvor der bliver tjent gode penge, siger jeg: Byg en klimastald og etabler nogle flere farestier, lyder et råd Kjeld Askjær, direktør i Svinerådgivningen, i et nyhedsbrev fra rådgivningsvirksomheden Sagro. Arkivfoto
29-05-2020 08:40

Det er en god idé at have en nødplan i skuffen, hvis den afrikanske svinepest melder sin ankomst i Danmark eller Tyskland. Byg en klimastald og etabler nogle flere farestier, lyder rådet.

Hvis et vildsvin i Tyskland eller Danmark er testet positiv for afrikansk svinepest, så vil de svineproducenter, der har forberedt sig, have det bedste udgangspunkt for at klare udfordringene.

- Vores anbefaling er, at man i tide etablerer eller renoverer forrum og får lås på alle døre. Og nu, hvor der bliver tjent gode penge, siger jeg: Byg en klimastald og etabler nogle flere farestier, lyder et råd Kjeld Askjær, direktør i Svinerådgivningen, i et nyhedsbrev fra rådgivningsvirksomheden Sagro.

- Mange halter bagefter bygningsmæssigt, fordi vi på otte år er gået fra 30-32 grise pr. årsso til nu 37-45. Det giver udfordringer med at overholde reglerne om den lovpligtige fravænningsalder, tilføjer han.

Men med 2-4 sektioner mere bliver det muligt at have overbelægning i en periode, hvis det hele kommer til at stå stille nogle uger, mens myndighederne får overblik over situationen.

Værd at undersøge

Man kan også undersøge, om der er tomme stalde i området. Måske vil kommunen give et forhåndstilsagn om, at stalden kan inddrages, hvis dyrene midlertidigt ikke kan komme på slagteri eller eksporteres på grund af et udbrud af svinepest. Det er værd at undersøge, mener Jens Munk Ebbesen, der er Landbrug & Fødevarers direktør for veterinære forhold, ifølge nyhedsbrevet.

Godt nok er sygdommen nu kun 500 km fra den danske grænse, men de danske forholdsregler er effektive, beroliger direktøren. Han er manden, der holder i alle tråde i landbrugets kamp mod afrikansk svinepest.

I kraft af det nye vildsvinehegn ved grænsen er det således lykkedes at få så meget kontrol med vildsvin, at han forventer, at den danske bestand af vildsvin i år bliver så godt som udryddet.

- Vi ved med stor sikkerhed, at der nu kun er omkring 30 vildsvin i Danmark, alle i Sønderjylland. 150 er blevet skudt af udrykningsteams siden 2018. Mange ved de foderpladser, som er anlagt på strategiske steder nær grænsen.

Billig forsikring

Et andet tiltag, som nogle svineproducenter begyndte at praktisere før coronakrisen, er give de østeuropæiske medarbejdere 48 timers lønnet karantæne, når de vender retur fra en ferie i hjemlandet.

Det er ifølge Jens Munk Ebbesen en billig forsikring mod den økonomiske katastrofe, det vil være at få afrikansk svinepest slæbt ind i stalden.

Fund af afrikansk svinepest i Danmark – uanset om det er et vildsvin eller en besætning, der er ramt – medfører et øjeblikkeligt stop for eksport af grisekød uden for EU.

Landet skal i ét år være fri for nye udbrud, før eksporten kan genoptages. I bedste fald kan den økonomiske skade opgøres til to milliarder kroner, vurderer Fødevarestyrelsen.

mip

 

LandboNords generalforsamling blev også digital

Torsdag aften afholdt LandboNord generalforsamling digitalt. Her var budskabet blandt andet, at hverken forretning eller forening har ligget i dvale under COVID-19 nedlukningen af Danmark.

To par skadedyrsbekæmpere er flyttet ind hos landmand på Mols

Hvad gør man, når en ellers velkommen gæst, kvitterer for gæstfriheden ved at gylpe på gulvet og skide ned ad væggen? Så bygger man dem en bolig. Det gjorde landmand Jørgen Ivar Mikkelsen fra Mols, som nu har hele to par økologiske skadedyrsbekæmpere boende.

200 mio. kroner ekstra til et grønnere landbrug i 2021

I 2021 kan der komme flere minivådområder, mere ny skov og mere teknologi, der gør landbruget grønnere. Det er resultatet af regeringens beslutning om at overføre syv procent af den direkte landbrugsstøtte i 2020 til grønne tiltag i landdistriktsprogrammet fra 2021 og frem.

Stille hvedeeksportmarked

Investeringsfondene satte sig på hænderne forud for forlænget weekend i det amerikanske. Argentinsk sojaindustri lider.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.
Side 1 af 1871 (37409 artikler)Prev1234567186918701871Next