Ubegrænset adgang til alle artikler online
Danmarks Ferguson Museum inviterer igen i år til stort julemarked, hvor både nostalgien, maskinkraften og julestemningen får fuld gas.
Inger Støjberg åbner årets store udstilling – Søren Ryge fortæller om Anders, Julius og deres Fordson Dexta.
Gammel Estrup inviterer hele familien til en rejse 100 år tilbage i tiden, hvor høst, selvforsyning og æblemost var en del af efterårets travle hverdag.
Januar og februar er det helt rigtige tidspunkt at opleve livet og ikke mindst landbruget på den sydlige halvkugle. I New Zealand er afgrøderne på denne årstid i god vækst – en hel del af dem velkendte for os – og derfor et studie værd for os. Vores effektive kolleger på verdensmarkedet skal også gøre sig grønnere – lær hvordan de gør på en studietur den 17. januar til 6. februar 2026.
Landdistrikternes Fællesråd, Dagrofa, forskere og syv kommuner går sammen om at undersøge, hvordan bymidter og landsbyer kan styrke hinanden, blandt andet for at forhindre butiksdød og skabe udvikling i bymidter.
Nationalmuseet sender børnefamilier på tidsrejser fra stenalderen til 1930’ernes baggårde – og udfordrer børn på både mod, fantasi og mavefornemmelse.
Norlys Vækstpulje har støttet hele 685 forskellige initiativer i 2025, og 1. oktober er sidste frist for at søge om støtte til ens projekt i år. Der er afsat knap 17 millioner kroner til årets sidste støtterunde.
Overskudsmad fra grossistens butikker bliver til måltider for trængte familier landet over. Partnerskabet med Stop Spild Lokalt vokser, og behovet er større end nogensinde.
Julestjernens karakteristiske udseende har hidtil krævet enten bakterieinfektion eller hårdt manuelt arbejde. Nu har Aarhus Universitet og Graff Breeding A/S udviklet en genetisk løsning, der gør produktionen mere effektiv og bæredygtig.
Interessen for at spise mere plantebaseret er stigende ifølge Landbrug & Fødevarer, og det er blevet markeret ved det såkaldte Grønt Kokketræf 2025.
- Det er rekord på rekord. Sådan beskriver Brian Otte, direktør i Messecenter Vesthimmerland, den succes, som Kimbrerskuet har oplevet siden corona, hvor udstillerne de seneste år har tilmeldt flere og flere dyr.
94.989 danskere benyttede lejligheden til at besøge et af de 56 landbrug, der søndag havde valgt at åbne stalddøren. – Det er et stort arbejde, men det er det værd, påpegede Per Hesseldal. Det er tredje gang, at han og familien på Birkelund ved Aborg nord for Assens er værter ved det populære arrangement.
En Ford Jailbar V8 truck fra 1946, kendt fra Søren Kragh-Jacobsens klassiker om besættelsen, ’Drengene fra Sankt Petri’ er nu sat til salg på Klaravik. Veteranlastbilen har både tjent som fangetransport og været gennem en omfattende restaurering.
Med genbrug af 95 procent af materialerne og en CO2-reduktion på op til 88 procent er Thoravej 29 hædret som årets bedste renoveringsprojekt. Samtidig gik Specialprisen til Det Fælles Mødested Tarup-Davinde for en nænsom transformation, der styrker fællesskab og naturoplevelser.
- Slagt en gris anno 1901. I efterårsferien byder Den Fynske Landsby på en række aktiviteter med afsæt i det historiske landbrug, madkultur og årstidens arbejde. Gæster kan blandt være med til kartoffeloptagning, ølbrygning samt at slagte og tilberede en gris, som man gjorde det i 1901.
Tre borgermøder skal give ny stemme til landdistrikterne – og dialogen finder sted dér, hvor lokalsamfundet traditionelt har samlet sig.
Det danske Skillslandshold har gjort en eminent indsats på hjemmebane under EuroSkills Herning 2025 og er kommet hjem med hele 27 medaljer - 1 guld, 6 sølv, 6 bronze og 14 Medallion for Excellence.
I bogen »Hunde« tager seniorforsker Karen Thodberg fra Aarhus Universitet læseren gennem historien om hunden, menneskets rolle i domesticeringen og de moderne dilemmaer omkring avl, adfærd og forventninger, krydret med anekdoter fra et liv med to hunde.
Frilandsmuseet afholder høstmarked den 27. og 28. september med lokale producenter, debatter om fødevarer og klimakrise samt aktiviteter for hele familien.
»Danmarks nye livret« er et nyt madprogram på DR, hvor fem familier dyster om at skabe en ny hverdagsfavorit til de danske middagsborde. Det er dog kun en af flere udsendelse på DR, som gennem hele september sætter fokus på dansk madkultur.
Når Green Innovation Week samler tusinder af unge, bliver teknikken bag præcisionslandbrug og fremtidens fødevarer sat i spil på både skærm og i smagsprøver.
Herregården Søgård i Sønderjylland rummer både historiens vingeslag og adgang til naturoplevelser med skov, sø og mose. Blandt andet et fuglereservat og en populær hjertesti.
Traktorer, alpakaer og kryddersnaps mødes, når Asmildkloster Landbrugsskole holder sit traditionsrige høstmarked og viser, hvordan gamle skikke går hånd i hånd med nye grønne idéer.
Familien Rasmussen på Pinborg Jersey i Djursland åbner gården for børn og voksne, når Åbent Landbrug 2025 inviterer til gratis familiedag med dyr, maskiner og aktiviteter søndag den 21. september.
Sennels i Thisted Kommune kan nu kalde sig Årets Landsby 2025. Landsbyen i Thy løb med sejren i et stærkt felt, hvor Agerskov i Tønder Kommune og Holbøl i Aabenraa Kommune også kæmpede med om titlen.
For blot en 50’er kan man snart komme på en særlig rundvisning på Clausholm slot. Clausholm er både lig med moderne landbrug, et unikt barokanlæg og historien om dramatisk kongelig kærlighed.
Bogen »Roepolakkerne satte spor« fortæller historien om de polske landarbejdere, der ved 1900-tallets begyndelse arbejdede på Sydsjælland og Lolland-Falster. Tirsdag den 9. september kl. 16.00-17.30 præsenterer forfatterne bogen på Næstved Bibliotek.
Arla Foods og Gyldendal lancerer »Mad med mere grønt«, der giver hverdagsfavoritterne et grønnere twist. Bogen skal få danskerne til at spise flere grøntsager, end de gør i dag.
Regeringen vil fjerne bureaukratiske barrierer for foreninger med 30 nye initiativer, der skal lette arbejdet for frivillige. Tiltagene spænder fra forenklede skatteregler til nemmere adgang til oplysninger og færre krav til bestyrelsesunderskrifter.
En opskrift udgivet af det britiske madprogram Good Food har udløst drama i Italien. I opskriften er der tilføjet smør til retten cacio e pepe, som traditionelt kun består af pasta, ost og peber. Italienske restauratører har forsøgt at få Good Food til at rette opskriften.
En ny analyse fra Landbrug & Fødevarer viser, at halvdelen af danskerne spiser grøntsager dagligt. Mange ønsker dog at øge forbruget, især de unge, men udfordringer som manglende inspiration og hurtigt kedelige grøntsager står i vejen.
Regeringen afsætter 40 millioner kroner til at styrke dansk gastronomi og madkultur. Landbrug & Fødevarer hilser initiativet velkomment og ser det som en mulighed for at binde producenter og køkkener tættere sammen, så dansk mad kan stå stærkere internationalt.
Fra den 3. til 9. november 2025 inviterer Roskilde Dyrskue sammen med lokale producenter til en ny madfestival, hvor gæster kan opleve unikke middage, smagninger og produktpræsentationer direkte hos fødevareproducenter.
Partnerskabet Frokostbordet vil gøre op med ensformige og uåbnede skolemadpakker. Opskriften er at invitere børnene med i køkkenet.
På Herregårdenes Dag kan publikum møde de mennesker, der holder traditioner, håndværk og historier i hævd på et af landets bedst bevarede herregårdsmuseer.
Efter Fyrkat, Aggersborg og Trelleborg kom på Unescos Verdensarvsliste, er over halvdelen af de besøgende nu fra udlandet. Museerne oplever stigende efterspørgsel på engelske rundvisninger og et generelt løft i international interesse, skriver DR.
Hver tiende voksne dansker føler sig svært ensom. Nu vil et nyt partnerskab mellem Coop, Kokkelandsholdet og en række fødevareproducenter bringe fællesskabet tilbage gennem frokosten med inspiration og opskrifter.
Flere almindelige haveplanter kan både sprede dejlig blomsterduft og understøtte biodiversiteten. Fagkonsulent Kim Tang fra Danske Anlægsgartnere deler sine anbefalinger til planter, der tiltrækker insekter og samtidig glæder sanserne.
Danmarks Statistik forudser øget affolkning i landdistrikterne, hvor næsten 70.000 huse allerede står tomme. Flere kommuner frygter, at hele landsbyer kan forsvinde, hvis ikke der gribes ind med markante tiltag.
Danmark stiller med sit største hold nogensinde til dette års EuroSkills i Herning. Landbrugsmaskinmekanikeren Gustav Klinkby Jensen håber på sejr.
Et Facebook-opslag fra Aalborg Zoo har udløst kraftige reaktioner og fået international opmærksomhed, efter haven opfordrede kæledyrsejere til at donere raske dyr som foder til rovdyr. Over 200 dyr er allerede modtaget i år.
Fra gratis økologiske løg til stjernemiddage med løget i centrum. Årets madfestival i København, Copenhagen Cooking 2025, sætter det ydmyge løg øverst på menukortet.
Et ungt hold håber at vinde løvernes opbakning med deres vision om at bruge melorme i klassiske retter som et bæredygtigt alternativ til kød. Det sker i den nye sæson af 'Løvens Hule Junior', der har premiere den 2. august på DR1.
Hos grillbaren Drej Ind i Jels overrasker en ny plantebaseret burger både ejer og stamkunder. Den traditionelle grillbar, som også sælger masser af kød, har knækket noget af koden for, hvordan man kan sælge flere grønne retter.
Den 8.-10. august åbner vikingemarked, hvor man kan opleve autentisk vikingehåndværk, islandske heste og familievenlige aktiviteter som fladbrødsbagning og bueskydning.
Et nyt projekt skal kortlægge, hvor mange der går på Hærvejen og hvor. Sensorer skal give præcis viden, mens investeringer på over 150 millioner kroner skal løfte ruten, der strækker sig over 500 kilometer gennem det jyske landskab.
Realdania har 25-årsjubilæum. Det benyttes til at uddele 150 mødesteder til lokale fællesskaber som for eksempel bylaug, sportsklubber og lokalråd.
52 procent af de unge på landet arbejder frivilligt, viser en undersøgelse, LandboUngdom har offentliggjort.
For første gang i dyrskuets 160-årige historie kommer der over 400 dyr på Hovedengen. Helt præcist er der tilmeldt 412 dyr til årets dyrskue, hvilket blandt andet skyldes en rekordstor tilslutning til Børnedyrskuet.
Akademiet bag Danmarks gastronomiske sejre modtager Dansk Fødevare Forums prestigefyldte pris.