Græs kan blive til mad i fremtiden

Græs kan ved hjælp af bioraffinering omdannes til grønt protein og blive ét af de nye, bæredygtige eventyr, der kan gøre verden bedre, forudser aktører i landbruget.

Måske kan protein udvundet af græs engang i fremtiden blive til tilbehør eller en hovedret på vores middagstallerkner. Den forestilling lever i bedste velgående.

- Græsprotein kan imødekomme en del af efterspørgslen på lokalt producerede råvarer til danskernes måltidsløsninger samt bidrage til at afhjælpe proteinmanglen på globalt plan og herved bidrage til opfyldelse af FN’s Verdensmål og opråbet om at ændre ressourceforbruget og produktionsmetoderne, lyder det i en kronik i Altinget, som er skrevet af aktører fra DTU, Seges, Future Farming og Tænketanken Frej.

Først er der dog lige nogle processer, som skal klares. Udvindingsteknikkerne til græsprotein skal først gøres færdig til foder og siden til fødevarer, og før det kan bruges til fødevarer, skal der også gives en novel food-godkendelse til græsproteinet, som de skriver.

- Novel foods dækker over alle fødevarer, som vi ikke spiste i en »signifikant« mængde i EU før 1997, hvor den første novel foods-lovgivning trådte i kraft. Som borgere i EU sætter vi selvfølgelig pris på den høje prioritering af fødevaresikkerhed, der bliver forvaltet af EFSA – EU’s fødevaresikkerhedsagentur.

Tager år

Alt tager tid, og det høje sikkerhedsniveau betyder, at innovation i fødevarebranchen ofte bliver forsinket med flere år, da alle nye fødevarer skal gennem en lang og bureaukratisk godkendelsesproces. 

Der er projekter i gang, der skal belyse græsproteinets ernæringsværdi og andre projekter, der udvikler de produktionsanlæg, der vil kunne producere græsproteinet. Det kræver tid og penge til udviklingsarbejdet.

Men der sker noget, lyder det fra afsenderne. 

- Landbruget, universiteter og mange danske fødevarevirksomheder rykker på denne dagsorden. Det er blandt andet Naturli’ (fødevarevirksomhed, red.), der ikke stopper ved plantebøffen. De kigger lige nu ind i, hvordan de kan være med til at udvikle dansk græs som fremtidens bæredygtige fødevare. Ikke fordi der er penge i det i dag, men fordi mad kan være med til at gøre verden bedre, lyder det i kronikken, der slutter:

- Mad bliver af mange, især unge, ikke længere kun set som et middel til at gøre eget liv og egen sundhed bedre, men som et middel til at gøre verden bedre. Det ser vi på DTU, Seges, Future Farming og Tænketanken Frej frem til at bidrage til.
 

Læs også