Myte om salmonella aflives: Der er ikke fundet salmonella hos stære

Undersøgelse er klar med første resultater, som afliver myte om smittespredning på vinger: Der er ikke fundet salmonella dublin på stære indfanget på en række gårde i Sydvest- og Sønderjylland.

Det er ellers en sejlivet myte. At de store stæreflokke, som besøger kvægstalde i især Sydvest- og Sønderjylland, bærer salmonellasmitte med sig via deres fjer, fødder og mange klatter.

Men en undersøgelse, hvor dyrlæger i efteråret 2024 har podet hundredvis af stære indfanget på salmonellasmittede kvægejendomme, har ikke påvist salmonella dublin på en eneste fugls fjerdragt eller fødder. Det fremgår af seneste KvægNyt.

Indsatsen fokuseres på kendte ruter

Andre undersøgelser har tidligere afvist, at stæregødning kan indeholde salmonella dublin. Og i undersøgelsen i år blev der ligeledes ikke fundet salmonella i stærenes gødning.

- Vi er glade for, at vi ikke har fundet nogen som helst tegn på, at stærene transporterer salmonella mellem besætninger, siger Betina Tvistholm, kvægfagdyrlæge, Seges Innovation og fortsætter:

- Vi kan dermed fokusere vores indsats mod smittespredning via kendte ruter som for eksempel gyllekørsel, vask og hygiejne, personers adgang, kørselsruter, afhentning af kalve og slagtedyr samt andre mulige smitteveje.

Sort sol ud af stalden

Trods den gode nyhed, at stærene ikke bringer smitte med salmonella dublin rundt, er der ifølge Seges Innovation stadig grund til at holde øje med fuglene. For det kan være overvældende, når der opstår sort sol af en stæreflok på tusinder af fugle – inde i en kvægstald.

- Fugle i store flokke æder store mængder foder direkte fra foderbordet, og de afsætter en del gødningsklatter på inventar og i foderet. Det er naturligvis ikke holdbart, siger Betina Tvistholm og tilføjer:

- Så selvom fuglene ikke er spredere af salmonella, vil vi arbejde videre med at undersøge, hvilke muligheder og erfaringer der findes for, hvordan vi holder stærene ude af staldene.

Læs også