Mandag præsenterede regeringen trepartsaftalen, som landbruget har måttet vente tålmodigt på i flere måneder. Selv om aftalen er landet, fjerner den ikke utrygheden hos danske landbrugsfamilier.
Den har været undervejs i månedsvis, men søndag aften landede Aftale om et Grønt Danmark endelig. Hvis man spørger formand for Bæredygtigt Landbrug, Peter Kiær, var det på tide, at landbrugets fremtidige rammer blev forhandlet på plads.
- Bekymringerne har undervejs været store, når vi gennem medierne har fået indblik i, hvordan kvælstofreduktioner og strammere reguleringer har fyldt ved forhandlingsbordet. Nu er aftalen endelig landet, og jeg må desværre konstatere, at jeg er ikke blevet mindre bekymret på mit erhvervs – og miljøets vegne, efter jeg har set aftaleteksten, siger Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra foreningen mandag.
- Fagligheden lider et knæk
Savner afklaring om erstatning
Bæredygtigt Landbrug bekymrer sig særligt om et par afsnit i aftaleteksten. Spørgsmålet om fuld erstatning står til stadighed.
- Som jeg læser det, er der ingen sikkerhed for, at landbruget opnår fuld erstatning for værditab. Det var langt fra, hvad vi håbede, og det vil selvsagt komme til at spænde ben for udviklingen af dansk landbrug og dermed fødevareproduktionen, siger formand Peter Kiær.
Han mener, at der burde indskrives en erstatningsbestemmelse, som kendes fra erstatningsordningen i miljøbeskyttelsesloven, der giver adgang til fuld erstatning, når man ikke kan dyrke sin jord som før.
Erstatningsordningen i miljøbeskyttelsesloven sikrer netop, at den enkelte landmand kan få fuld økonomisk erstatning for værditab, uden at skulle igennem langvarige retssager mod staten om adgang til erstatning for et ekspropriativt indgreb.
Aftale om den grønne trepart er på plads
Løser ikke kvælstofproblemerne
Den helt store knude i forhandlingerne har været spørgsmålet om kvælstofreduktionerne, som nu er landet på, at landbruget skal reducere knap 14.000 ton kvælstof for at sikre et bedre vandmiljø. Men det er ifølge Peter Kiær en helt unødvendig overimplementering for at løse opgaven mod iltsvind, og det bliver på bekostning af fødevareproduktionen.
- Selvfølgelig er vi også interesseret i at løse problemerne med iltsvind, men vi mener, at man bør kigge de rigtige steder. Det er at stikke blår i øjnene på danskerne, hvis man lover dem, at reduktionen på kvælstofudledningerne alene vil afhjælpe problemerne i fjordene, siger Peter Kiær.
Formanden er således ikke så håbefuld på dansk landbrugs fremtid, og derfor håber, at han sammen med erhvervet kan påvirke den kommende proces.
- Jeg håber at finde nogle positive elementer, når vi dykker længere ned i aftaleteksten. For lige nu er det mest positive at sige om aftalen, at den er landet. Og så kan vi kun håbe, at vi kan nå at få mere faglighed ind, når aftalen skal laves til lov. Vi vil i hvert fald gøre vores, siger Peter Kiær.
ØL ønskede »et nyt landbrug med dyr på græs og marker«