Den store åbningsfest er udskudt til foråret, men Kornets Hus ved Hjørring har nu slået dørene op for gæster.
Den 12. december slog Danmarks nye madkulturhus, Kornets Hus, dørene op syd for Hjørring.
Det nu færdigindrettede hus rummer både et stort åbent bageri, hvor gæster inviteres indenfor til at deltage i alt fra pizzabagning for hele familien, kage-konkurrencer og nørdede surdejskurser, samt en spændende interaktiv udstilling, som følger kornets store indvirkning på vores kultur helt fra bondestenalderen 4000 år f.Kr. og frem til nutidens bage-entusiaster
Coronaen har lagt en dæmper på den store åbningsfest, som er udskudt til foråret, men folkene bag Kornets Hus glæder sig over, at der nu er liv i huset og dets flere end ti forskellige ovne, som spænder fra almindelige husholdningsovne til håndbyggede støbejernsovne fra Sydtyrol.
Corona-sikker start
På sigt ser målet at blive et decideret udflugtsmål med åbent hver weekend og udvidet åbningstid i sommerperioden. Men for at sikre en god og tryg oplevelse for alle gæster har man valgt kun at afholde arrangementer med forud-tilmelding på hjemmesiden i den første tid.
Udover at være en attraktion i det nordjyske kommer Kornets Hus til at danne ramme for et alsidigt formidlingsprogram til både folkeskoler og erhvervsskoler. Og som en særlig indsats under coronaen har Nordea-fonden og Hjørring Kommune, som begge har været trofaste støtter i etableringen, valgt at gå sammen om at tilbyde 20 lokale folkeskoler en tur i Kornets Hus med det til lejligheden udviklede undervisningsforløb »Fra mark til mave« med udgangspunkt i rugbrødets danmarkshistorie.
I spidsen for Kornets Hus står centerleder Johannes Haandsbæk Vestergaard sammen med fødevareingeniør og bagenørd Christiane Lindrup Pedersen samt mangeårig leder af mølleriet Aurion og idémand til Kornets Hus, Jørn Ussing Larsen.
Idéen til Kornets Hus er spiret fremover de sidste 17-18 år, og Jørn Ussing Larsen lægger ikke skjul på, at Kornets Hus er en drøm, som går i opfyldelse.
- Kornets Hus fortæller verdens vigtigste historie. Efter et helt livs arbejde med at udforske kornets mange muligheder og perspektiver er det et stort privilegie at få lov at se huset blive en realitet. Vi er meget taknemmelige og ydmyge over den store opbakning, vi har oplevet fra lokalområdet og de trofaste bidragsyderne. Nu glæder vi os bare til at dele stedet med andre, siger han.
Næste julestue i Kornets Hus er 19.-20. december.
cc