Ny særudstilling ser på landbrug historisk

En ny særudstilling på Moesgaard Museum sætter fokus på menneskets forhold til landbruget i en historisk kontekst.

Det er ikke længe siden, at Moesgaard Museum i Aarhus åbnede sin seneste særudstilling. Den har fået titlen »Moder Jord«, og er en farverig fortælling om stenaldermenneskets fascination af det guddommelige, som vi følger fra den første frugtbarhedskult i Mellemøsten til de gådefulde ceremonier ved Stonehenge i England.

Vi følger gudedyrkelsen i den periode, hvor mennesket ophører med at leve nomadisk, men bosætter sig fast og begynder at dyrke jorden.

Landbruget spreder sig i begyndelsen af bondestenalderen fra det frodige Mellemøsten langs floderne og ind i Europas urskove. Med muskelkraft omformer de nye tilflyttere landet til bopladser og marker og skaber hjem for sig selv og deres husdyr, hvor der før var vild natur, skriver Moesgaard Mueseum i en pressemeddelelse.

Fundamentale byggesten bliver lagt

- Det største vendepunkt i menneskets historie er hverken den industrielle revolution eller opfindelsen af internettet. I slutningen af stenalderen skete der et nybrud, som får alt andet til at blegne: Vi gik fra at leve som omvandrende jæger-samlere til at være bofaste. Det var så stort et kursskifte, at der opstod en helt ny gudeverden, som skulle hjælpe os til at tæmme naturens kræfter, fortæller Henrik Hvenegård, ph.d. i antropologi og indholdsansvarlig på udstillingen.

- I Moder Jord bliver vi taget med ind i en vild og fremmed verden med mystiske ritualer, men samtidig er der noget meget genkendeligt i spil. I den periode, som udstillingen dækker, ser vi nogle helt fundamentale byggesten blive lagt: Det gælder menneskets forhold til dyr, planter og fødevarer og på et mere eksistentielt plan vores forestillinger om frugtbarhed, liv og død, fortæller Mads Kähler Holst, der er direktør på Moesgaard Museum i en pressemeddelelse.

Særudstillingen, der er den tiende af sin art på museet, kører frem til og med den 10. august 2025. I udstillingen er udstillet mere end i alt 125 genstande fra blandt andet Moesgaards egne samlinger, Nationalmuseet og ikke mindst 53 genstande fra Rumæniens Nationalhistoriske Museum.

Læs også